Filézett már nincs, csak élőhal van

Szegedi hírek | 2017. december 1. 13:55
hal, karácsony, lehalászás, Fehér-tó, vi2017-12, tv, szgy
Már hetek óta nem vesznek föl előrendelést haltisztításra és filézésre a Fehér-tavon. Ez is jelzi, karácsony előtt órási az igény halra, különösen a tisztított halhúsra. (videóval)

Javában zajlik az őszi lehalászás a Fehér-tavon. Ezek az 50-70 dekás pontyok csak jövőre kerülnek a karácsonyi asztalra. A halakat szétválogatják és a 120 telelőtó egyikébe kerülnek. Naponta 10-20 tonnát helyeznek át. A halállomány egy részét közvetlenül a vevőkhöz szállítják. A gazdaság főként pontyot, de harcsát, kárászt, busát, csukát és amúrt is értékesít. 

A szegedi tükrös 2,5-3 évesen kerül a vásárlóhoz, kilója évekig 1000 forint alatt volt. Idén 1090 forintot kérnek érte. A halfiléző hetek óta teljes kapacitással működik, naponta 2,5 tonna halat dolgoznak fel. Előrendelést már nem vesznek fel. Az emberek szinte teljesen rászoktak a filézett, szálkamentes halra. A szegedi tükrös ponty attól különleges, hogy nem iszapízű, ugyanis a Fehér-tó talaja szikes, nem iszapos. Ráadásul a legjobb zsír-hús aránnyal rendelkező hal.