Változhat a törvény, a szakma nem örül

Szegedi hírek | 2017. november 16. 15:09
régészet, törvény, parlament, múzeum, vi2017-11, tv
Szakmai egyeztetés nélkül kerülhet az országgyűlés elé az a törvényjavaslat, amely előírná, hogy a beruházásokat megelőző régészeti feltárásokból zárják ki a magáncégeket. A tervezet értelmében a megyei múzeumok szakembergárdájának kellene elvégezni a szakfeladatokat, ám erre nem mindenhol lesz meg a kapacitás.

A Magyar Régész Szövetség szerint a kormány nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel az új törvény koncepciójának kidolgozásakor. Az új jogszabályok életbelépésével akár lassulhatnak is a nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti feltárások.

A szerevzet elnöke Lassányi Gábor elmondta a magáncégek kizárása bizonyos helyeken kapacitásgondokat okozhat majd és így egyes beruházások lelassulhatnak a régészeti feltárások elhúzódása miatt.

A tervezet szerint a feltárásokon a régészi, a régésztechnikusi, a restaurátori munkákat csak múzeumi alkalmazottak végezhetik. Ilyen munkatársból azonban kevés van, hiszen az effajta terepmunka nem folyamatos, többletkiadást jelent az intézményeknek, ha egész évben alkalmazzák a feltáráson dolgozókat. Eddig magáncégek alvállalkozóként segítettek, ha szükség volt nagyobb számú szakemberre.

Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója kiemelte, a múzeumoknak nincs megfelelő létszámban embere, akiket a feltárásokra tud küldeni. Amennyiben pedig, felvesznek egy nagyobb létszámot, azt egész évben nem tudják dolgoztatni, de a járulékokat fizetni kell utánuk. Nagyon nehéz lesz megtalálni az egyensúlyt - tette hozzá az igazgató.

Véleménye szerint a Móra Ferenc Múzeum szerencsés helyzetben van, hiszen itt viszonylag nagy számú munkatárs dolgozik, aki bevethető a régészeti feltárásoknál, de más megyékben, kisebb intézményeknél gondot okozhat a magánvállalkozások kizárása a beruházásokat megelőző ásatásokból.