Uniós pályázat segíti a közlekedés fejlesztését

Szegedi hírek | 2017. október 13. 12:04
Európai unió, Brüsszel, közelekedés, NAgy Sándor, pályázat
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Komoly nemzetközi versenyben nyert közvetlen brüsszeli pályázati forrást Szeged önkormányzata. A közel 3 és félmillió erurós támogatást a fenntartható közlekedés népszerűsítésére fordíthatja az önkormányzat és városi partnerei.

A pályázati versenyben 206 uniós város vetélkedett a forrásokért, de csak 16 kapott az összegből. Mindössze 3 olyan város szerepel a nyertesek listáján, melyek újonnan belépett országokban találhatók. A szlovén Maribor és Ljubjana mellett Szeged nyert támogatást az október 10-i eredményhirdetés alapján.

A győztes pályázatot az „Innovatív Városi Akciók” témakörében nyújtotta be az önkormányzat. A projekt 36 hónapja alatt a városi közlekedés kihívásaira keresnek választ a részt vevő szervezetek. Ez azt jelenti, hogy a város partnereiként feltüntetett 12 cég mobilitási körülményeit és lehetőségeit mérik fel, és ennek alapján alakítják át a közlekedés rendszerét. Ahol például kevés a kerékpártároló, megépítik az összegből, ahol a tömegközlekedés tud segíteni egy kis átalakítással, ott ezt megteszik.

A partnerek között olyan munkahelyek szerepelnek, mint a Szegedi tudományegyetem Klinikai Központja, az SZTE két kara, a Pick Szeged Zrt., az Epam Systems Kft., Szegedi Közlekedési Társaság Kft, a Dél-alföldi Közlekedési Központ Kft., valamint a Szeged Pólus Fejlesztési Nkft.

A projekt részeként „Foglalkoztatói munkahelyi munkahelyi vállalások” címszó alatt működnek együtt a felek. Többek között okostelefonos applikációk kifejlesztésével könnyítik a dolgozók közlekedését, segítik a közlekedési szokások tervszerű átalakítását. A rendelkezésre álló pályázati összeget közvetlenül a résztvevő partnerek kapják. Így az önkormányzat 707 ezer eurót kap, melynek 20 százalékos önrésze 142 ezer euró, a Szeged Pólus Fejlesztési Kft. 303 ezer euróból gazdálkodik, melyhez 60 ezer eurót kell hozzátennie. Jelentős összeget kap a két szegedi közlekedési társaság is. A partnerek száma várhatóan bővülni fog, többek között részvételi szándékát jelezte a városban most telephelyet létesítő BP, és az ELI is. A projekt várhatóan még az idén elindul.      

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!