A poloska invázió ellen nincs védelem

Szegedi hírek | 2017. október 13. 00:00
poloska, büdösbogár, védekezés, vi2017-10, tv
Egyre terjed a büdösbogár, azaz a címeres poloska Magyarországon. Az adatok azt mutatják, hogy a főváros mellett a nagyobb városok a legfertőzöttebbek. Az árukereskedelemmel érkezett rovarok természetes ellenség hiányában és a számukra kedvező időjárás miatt remekül érzik magukat Magyarországon. (videóval)

Szeptember végén, október első heteiben okozzák a legnagyobb kellemetlenséget a címeres poloskák. A szipókás rovarok ilyenkor szívesen húzódnak be a házakba, lakásokba a hideg elől, ezzel rengeteg bosszúságot okozva. Az Ázsiából behurcolt büdösbogarak terjedése egyelőre megállíthatatlannak tűnik, egy fővárosi rovarirtócég már poloskatérképet is közzétett a legfertőzöttebb területekről. A cégvezető szerint Budapest és a nagyobb városok a legfertőzöttebbek.

Szalai Károly elmondta, mivel a bogár veszély esetén bödős folyadékot választ ki magából, nincs ellensége, aki irtaná, a madarak és egyéb állatok nem fogyasztják el. Emellett specifikus irtószer sincsen egyelőre, a háztartási készítmények nem annyira alkalmasak a poloskák kiírtására.

Szegeden is egyre több panasz érkezik a helyi rovarirtó szakemberekhez. Horváth István megerősítette, hogy kifejezetten a poloskák elűzésére szolgáló anyag nem létezik, speciális szerekkel lehet ugyan irtani a büdösbogarakat, de ezek lakókörnyezetben nem használhatóak. A jó hír viszont, hogy ezek a poloskák nem szúrnak, nem harapnak, fertőzéseket sem terjesztenek.A poloskák jelenleg telelő helyet keresnek maguknak, hogy túléljék a hideg időszakot. 

A szakemberek szerint a poloskainvázió koránt sem érte még el a csúcspontot, hiszen mivel természetes ellensége sincs, irtani sem nagyon lehet, a következő években további helyeken bukkanhatnak fel a büdösbogarak.