Vigyázat! Veszélyes lehet, ha forr a bor

Szegedi hírek | 2017. október 12. 23:55
veszély, bor, must, gáz, halálozás, vi2017-10, tv
Az idei hosszú, napos ősz miatt sok helyen még nem fejeződött be a szüret. Köztudott, hogy a pincében erjedő mustok mérges gázokat termelnek. Az idén eddig nem érkeztek hírek halálos mérgezésről. Ennek elkerülésére többféle módszer is létezik. (videóval)

Csongrád megyében kevesebb a szőlőterület és a borospince, mint az ország más vidékein, de a veszély azért itt sem lebecsülendő. Amíg a must erjedése tart, addig fönnáll a veszély. A mustgáz azért is veszélyes, mert színtelen és szagtalan, a hatását pedig lassan fejti ki. Ezért, amikor a must erjed, nem szabad lemenni a pincébe, vagy csak nagyon óvatosan.

A must erjedésekor főképp széndioxid keletkezik, ami a levegőnél nehezebb gáz, ezért a pincéket alulról tölti föl, mintha egy medencébe vizet töltenénk, és kiszorítja az oxigént. A veszély elkerülésére gyertyapróbát szoktak végezni. Amennyiben ugyanis a gyertya ég, akkor ott oxigén van, le lehet menni. Ha viszont elalszik, akkor széndioxid van a pincébe, az veszélyes. 

Ebben az időszakban nagyon fontos a pincék szellőztetése. Újvári Mihály, az egyetlen szegedi borász ezt is figyelembe vette, amikor a pincéjét megépítette. A szakember elmondta, a pincéjébe tetőszellőzőket épített, valamint mobil ventilátorokat is beállítanak, hogy a mustgázt koszellőztessék.

Ha megtörtént a baj, valaki rosszul lett, vagy elájult, fontos, hogy minél hamarabb segítséget kapjon.

Tátrai János, a Megyei katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense elmondta, amennyiben valaki mégis mérgezést szenvedne, akkor a legfontosabb, hogy mihamarabb oxigéndús levegőhöz jusson. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a biztonság érdekében érdemes párban lemenni a pincébe.

Nemcsak a szőlő, de minden más gyümölcs erjedésekor is ugyanez a folyamat zajlik le, tehát annak is vigyáznia kell, aki a pincéjében pálinkának való cefrét erjeszt.