Hamarosan robbanhat a nyugdíjbomba

Szegedi hírek | 2017. október 8. 19:07
nyugdíjak, nyugdíjasok, nyugdíjrendszer, vi2017-10, szgy, tv
Szakértők szerint már 20 éven belül fenntarthatatlanná válik a nyugdíjak kifizetése. Ráadásul túl kevesen tesznek félre idős korukra. A problémát nehezíti a nyugatra kivándorló fiatalság is. (videóval)

Az Éltes Mester Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetnél nagy az érdeklődés a nyugdíjas munka iránt. Itt a munkáltatók leginkább műszaki, pedagógus, és egészségügyi területen foglalkoztatnák az időseket. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság januári adatai szerint majd ötezer magyar kap 10 ezer forintnál is kevesebb nyugdíjat havonta. Miután 2013-ban eltörölte a kormány a nyugdíjplafont, így hatan egymilliónál is több öregségi nyugdíjból élnek. 

A legkisebb nyugdíj összege csaknem 10 éve változatlan: 28 ezer 500 Ft. Ez alatt csak a résznyugdíjasok kapnak, vagyis azok, akik 20 évnél is rövidebb ideig dolgoztak. Botos Katalin, a Szegedi Tudományegyetem professzora szerint sürgős változtatásokra lenne szükség, hiszen míg az időskorúak száma növekszik, addig még mindig kevés gyermek születik Magyarországon.

A hanyatló magyar nyugdíjrendszer mellett nagy veszélyt jelent az is, hogy a szakértők tapasztalata szerint a jelenleg munkaképes lakosság mindössze 15-20 százaléka tesz csak félre idős korára. A szakértők szerint, ha marad a mostani, állami nyugdíjrendszer, 2035-ig a leendő nyugdíjasok egy jelentős életszínvonalbeli- csökkenést tapasztalhatnak majd.