Joób Márton: Az önkény ismét elődugta a fejét!

Szegedi hírek | 2017. október 6. 18:54
1848–49-es Polgári Forradalom és Szabadságharc, megemlékezés, Joób Márton, nemzeti gyásznap
– Ma az önkény szörnyetege ismét elődugta a fejét, de most másként érhető tetten, mint 168 évvel ezelőtt. Ma nem fegyverrel tör ránk, hanem álruhában jelenik meg, hogy korlátozza szabadságunkat – mondta Joób Márton önkormányzati képviselő az Aradi vértanúk terén az október 6-ai nemzeti gyásznapon.

Batthyány Lajos szobrát is megkoszorúzták

A központi megemlékezést követően Szeged önkormányzatának nevében Solymos László alpolgármester, Herédi Edit aljegyző, és Joób Márton önkormányzati képviselő koszorút helyezett el a Dóm téri Nemzeti Emlékcsarnokban Batthyány Lajos szobránál is.

Az 1848–49-es Polgári Forradalom és Szabadságharc tizenhárom hős tábornokának és az első felelős magyar kormány mártír miniszterelnökének tiszteletére koszorúkat helyeztek el és gyertyákat gyújtottak pénteken délután az Aradi vértanúk terén. A városi megemlékezésen Joób Márton önkormányzati képviselő, a Foglalkoztatási, Szociális és Sportbizottság elnöke mondott emlékbeszédet.

– Százhatvannyolc évvel ezelőtt, 1849. október 6-án az aradi várbörtön udvarán ezen a napon estek áldozatul az 1848–49-es Polgári Forradalom és Szabadságharc hős tábornokai a Haynau által vezényelt bosszú és megtorlás esztelen önkényének. Tizenhárom magasrangú tisztet végeztek ki, miközben Batthyány Lajos miniszterelnökön a fővárosban hajtották végre a legkegyetlenebb ítéletet, ami egy embert a földi pályafutása során érhet – mondta ünnepi megemlékezésében Joób Márton, majd hozzá tette, az aradi tizenhárom hős tábornok kivégzése mára jelképpé, az esztelen megtorlás és az önkényuralom szimbólumává vált. Felidézve történelmünket a városatya beszélt arról is, mit üzennek nekünk, ma élőknek az aradi mártírok?

ú

– Ma, amikor az önkény szörnyetege szemmel láthatóan ismét elődugta a fejét, hogy korlátozza szabadságunkat, csorbítsa a polgári demokratikus értékeket, amelyekért elődeink harcoltak, sőt életüket adták. Az önkény ma másként érhető tetten, mint 168 évvel ezelőtt. Ma nem fegyverrel tör ránk, hanem álruhában jelenik meg, de célja ugyanaz: szabadságunk korlátozása, az egyenlők közt még egyenlőbbek uralmának bebetonozása, a nyilvánosság erejének gyengítése. Ma olyan országban élünk, ahol nem a cenzúra akadályozza a sajtószabadságot, hanem az adófizetők pénzén feltőkésített szervilis strómanok, akik felvásárolják a megyei napilapokat, hogy a média maradéka felett is kiépítsék befolyásukat. Olyan országban élünk, ahol a hatalom kiirtotta a tankönyvek sokszínűségét, leszűkítette a tanárok mozgásterét és rendszerhű vezetőket nevez ki az iskolák élére, a tantestület és a  szülők jelöltjével szemben, jelentősen korlátozva ezzel a tanszabadságot. A jelenlegi oktatási rendszer célja nem a szabad gondolkodás, a kiművelt emberfők sokaságának felnevelése, hanem az alattvalóképzés – fejezte be az aktuálpolitikai párhuzamot Joób Márton, majd hozzá tette, a sort az aradi vértanúk emléke miatt nem folytatja, pedig bőven lenne még mivel. A képviselő szerint inkább legyen ez a nap a vértanúk emlékéé és mondazoké, akik áldozatvállalásuk és hazaszeretetük révén példaképeinkké lett.

Az emlékezést követően koszorúzásokra került sor az Aradi vértanúk terén. Szeged város önkormányzatának nevében Solymos László alpolgármester, Herédi Edit aljegyző és Joób Márton önkormányzati képviselő helyezte el a hősök emlékműve előtt a hálás utókor koszorúját, de a fegyveres testületek küldöttei, valamint a pártok és civilszerveztek is koszorúzással és főhajtással fejezték ki tiszteletüket és megbecsülésüket hős forradalmár elődeink előtt.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!