Felújítják a Zeneművészeti Kar épületét

Szegedi hírek | 2017. szeptember 6. 01:08
Szegedi Tudományegyetem, Zeneművészeti Kar, felújítás, vi2017-09, tv
Megújuló tantermek, 420 fős koncertterem, kényelmes vendégszobák - így alakítják át a Zeneművészeti Kar épületét. A ma még az egyik legrosszabb állapotban lévő egyetemi épület a legkorszerűbbé válhat. Erre több, mint 3 milliárd forintot biztosít a kormányzat. (videóval)

A szükségből csináltak tréfát és művészetet a kar oktatói és hallgatói, amikor májusban romkoncertet adtak a 130 éves épületben. Málló falak, a lepusztult lépcsőházak, elavult közművek, rossz térszerkezet jellemzi most a 130 éves épületet.

Tóth Péter a kar dékánja elmondta, hogy az épület műemlék jellegű, ezért a külső frontoknak meg kell maradiuk és belülre kell megálmodni egy modern, XXI. századi épületet.

Az álmokat már formába öntötték, hiszen elkészült a tanulmányterv. Nagyobbak lesznek a próbatermek, javul az akusztika, színvonalas vendégszobákat alakítanak ki a vendégoktatók fogadására. A legnagyobb újdonság azonban, hogy a jelenlegi udvaron, a földszint alatt egy 420 fős koncerttermet alakítanak ki.

Tóth Péter kiemelte a terem alkalmas lesz zenekari hangversenyekre, amely kielégítené Szegednek a bérletes közönségét, akik most szimfonikus koncertekre járnak. Emellett konferencia teremként is tudna működni, valamint részben csökkentené az egyetemi nagy előadók hiányát.

A terem bérbeadásából a kar bevételekre is számít. A felújításra tervpályázatot, a kivitelezésre pedig majd közbeszerzést kell kiírni. A dékán szerint körülbelül másfél év múlva kezdődhet el az építkezés. Tóth Péter azt mondja, örülne, ha 4 év múlva föl lehetne avatni a kar fölújított épületét.