Szegedi diákok felmérése a továbbtanulásról

Szegedi hírek | 2017. augusztus 8. 18:19
felmérés, diákok, Kőrössy Szakközépiskola, vi2017-08, tv, szgy
A nyolcadikos tanulók pályaválasztását nagyban befolyásolja a szülők véleménye. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet egy pályázati program keretében négy kőrössy-s diák végzett a továbbtanulási döntésekről. (videóval)

Egy internetes kérdőív segítségével 298 nyolcadikos diákot kérdeztek meg továbbtanulási döntéseikről. A program célja az volt, hogy a létrejövő adathalmazt értelmezzék, elemzéseket készítsenek, és az eredményeket publikálják. Egyik alapvető megállapításuk az volt, hogy a gyerekek továbbtanulási döntését erősen befolyásolták a szülők.

A diákok egy meglévő kérdőívet vettek át, de a kérdéseket átdolgozták. A projekt egyik célja volt, hogy gyakorolják az adatfelvételt, az adatbázis-készítést, valamint ennek a prezentációját. Munkájukat a központi Statisztikai Hivatal szakembere segítette. A diákok az adatfelvétel során megtapasztalták, hogy az embereket néha nem egyszerű rábírni az együttműködésre, de azért voltak jó tapasztalataik is. Az adatok megjelentek az iskola honlapján, készítettek egy posztert is, és az iskolában nyilvánosan is bemutatták eredményeiket.