Hulladékszállítás: már 1 milliárd az állam tartozása

Szegedi hírek | 2017. augusztus 8. 20:05
hulladékszállítás, Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., Farkas Gabriella, állam, tartozás, vi2017-08
Továbbra is nehéz pénzügyi helyzetben van a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., összesen 1 milliárd forintra vár, mert az állami központ késve fizeti ki a szolgáltatás díját. A cég a késlekedés miatt jórészt hitelből fizeti a béreket, az üzemanyagot és minden más költséget is. (videóval)

A tavaly bevezetett szabályok szerint a munkát ténylegesen elvégző szegedi cég nem küldhet számlát a lakosságnak, így csak várhatnak arra, hogy Budapestről mikor kapják meg a nekik járó összegeket. Az állami központ késlekedése miatt az év első felében jórészt bankhitelből kellett fenntartani Szeged és a környék tíz településének hulladékszállítását. 

Farkas Gabriella, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, az I. negyedéves díjat az állami cég két részletben számolta el a cég felé, az első részt, 221 millió forintot június 29.-én kapták meg. A második részlet, 118 millió forint pedig júliusban érkezett meg. Azonban ez az összeg a szegedi cég költségeinek csupán 57 százaléka.

A bevétel nem elég a szolgáltatás fenntartására, ezért a szegedi cég tulajdonosa, a város júniusban 200 millióról 350-re növelte meg a szolgáltató hitelkeretét, de ez sem megoldás. A hitel kamataira havonta akár 6-8 millió forintot is ki kell fizetni, és kétséges, hogy ez a kiadás megtérül. 

Farkas Gabriella elmondta, már kezdeményezték az állami cég felé, hogy a kiszámíthatóbb gazdálkodás érdekében az elszámolások ne több hónappal a szolgáltatási időszak után történjenek. 

A szegedi szolgáltatónak már összesen 1 milliárd forinttal adós az állami központ. A gazdasági életben súlyos következményei vannak annak, ha egy vállalkozás  hónapokon át százmilliókkal tartozik egy másiknak. Ilyenkor előbb próbálnak peren kívül egyeztetni, de ha ez nem vezet eredményre, akkor hatósági eljárást kezdeményez az, akinek tartoznak.  

Bihari Krisztina ügyvéd elmondta, felszámolási eljárás megindítása esetén az első a követelés összegének pontosítása. Véleménye szerint elképzelhető, hogy bűncselekményt is megvalósított az a cég, amely nem fizeti ki a hozzá befolyt összegből az adósának a tartozását, így célravezető lehet egy büntető eljárás megindítása is.

Az utóbbi évtizedekben nem alakult ki a gyakorlata annak, hogy mit lehet tenni, ha egy állami központ nem fizeti ki a tartozását, veszélybe sodorva ezzel egy lakossági szolgáltató működését.