Hőségben fokozottan oda kell figyelni a vérnyomásra

Szegedi hírek | 2017. augusztus 5. 16:03
hőség, vérnyomás, egészségügy, figyelem, egészség, vi2017-08, tv, szgy
Legutóbb tíz éve volt Szegeden a mostanihoz hasonló hőség, de most akár 40 fokos kánikulára is számíthatunk. A tartós melegben mindenkinek érdemes betartani néhány alapvető szabályt, ami az egészségünket védi. A kisgyerekekre, az idős és a beteg emberekre oda kell figyelni. (videóval)

Sokan nem veszik komolyan a kánikula veszélyeit, mert a tévhit szerint a nyár úgy az igazi, ha jó meleg, de az egészséges ember szervezetét is megviseli a kíméletlen hőség. Azt már biztosan hallotta mindenki, hogy ilyenkor többet kell inni, de ez nem elég.  

Ha tehetjük, ne tartózkodjunk a tűző napon, ha mégsem mehetünk árnyékba, akkor védenünk kell a fejünket. Ha nem vagyunk a szabadban, a tartós meleg akkor is hatással lesz ránk, mert a hőségben kitágulnak a vérerek. 

Ilyenkor a vérnyomás általában csökken, egészséges embernek is csökken  vérnyomása, illetve, aki magas-vérnyomásos, és szedi a gyógyszereit, azt veszi észre, hogy a vérnyomáscsökkentők sokkal jobban leviszik a vérnyomását, mint a téli időszakban, ezért azt szokták javasolni az orvosok, hogy ilyenkor lehet csökkenteni az adagot.

Ha nem tudunk hűtött helyiségben tartózkodni, akkor zuhanyozással csökkenthetjük  a testünk hőmérsékletét. Amikor megtehetjük, inkább maradjunk a kinti meleghez képest hűvösebb, elsötétített lakásban, és csak kora reggel, vagy késő este mozduljunk ki a szabadba.