Rengeteg allergén gomba van a levegőben

Szegedi hírek | 2017. augusztus 5. 16:01
allergia, gombák, betegség, vi2017-8, tv, szgy
A meleg száraz időjárás mindenki szervezetét megviseli. Ilyenkor az allergiások tünetei is fokozódnak, nehezebben viselhetők. Igyekezzünk praktikus megoldásokkal enyhíteni a panaszokat, ügyeljünk a szellőztetésre és a rendszeres hajmosásra is. (videóval)

Július utolsó hetében 15 pollenfajta volt a levegőben. Mégsem ez, hanem a kültéri allergén gombák spóráinak elszaporodása kínozza leginkább az allergiás betegeket. Az úgynevezett cladospórium gomba spóráiból a hétvégén mért adatok szerint 12’000 db volt köbméterenként, így az erre allergiásoknak biztosan erősödtek a tünetei.

Fontos tudni, hogy a pollenek megtapadnak a hajunkon, bőrünkön és a ruházatunkon is. Így allergiás időszakban ajánlott többször átöltöznünk, érdemes gyakrabban hajat mosni és ágyneműt cserélni, hogy a napközben ránk rakódott pollenek ne irritálhassanak éjjel. Az allergiások egyik legnehezebb időszaka éppen a nyár.

Ebben az időszakban ajánlott gyakrabban szellőztetni a lakásunkat, azonban nem mindegy az sem, hogy mikor. A szakemberek szerint célszerű inkább a hajnali órákban, 5 és 6 óra között ablakot nyitnunk, nemcsak azért mert hűvösebb a levegő, hanem azért is, mert ilyenkor alacsonyabb a pollenszint. Az orvosok azt tanácsolják, hogy aki tudja magáról, hogy allergiás, már az adott pollen megjelenése előtt kezdje el szedni az antiallergén, antihistamin tartalmú gyógyszereit, és mindenképpen keresse fel kezelőorvosát.