Tápén a tarhonya volt a főszereplő szombaton

Szegedi hírek | 2017. augusztus 5. 16:07
Tápé, Heller Ödön Művelődési Ház, tarhonya, főzőverseny, Szécsényi Ferencné, Tarhonya Fesztivál, vi2017-08
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Nem babonások a tápaiak, idén 13. alkalommal rendezték meg a Tarhonya Fesztivált, ahol a hagyományos étel, a tarhonya elkészítését elevenítették fel. A főzőverseny mellett, amelyre tizennégy csapat nevezett, színes, zenés programok is várták az érdeklődőket.

Régi, hagyományos étel Tápén a tarhonya, az étel eredetije feltehetőleg Perzsiából származik, török közvetítéssel. Neve is a perzsa eredetű oszmán-török “tarchana” szóból ered, ami búzalisztből aludttej hozzáadásával készült tésztát jelent. Magyarországon általánosan az Alföldön terjedt el, mint az egyik leggyakoribb száraztészta. 

A szegedi tarhonya népszerűsége az 1879-es nagy árvíz után mind nagyobb lett, míg első világháborús adatok szerint Szegeden és környékén már pár ezer mázsa tarhonya készült, 1928-ban mennyisége meghaladta a 100 vagonnyit. Propagálásához még Móra Ferenc is hozzájárult tanácsaival.

Tápén idén már 13. alkalommal szervezték meg a Tarhonya Fesztivált, a rendezvény célja, hogy népszerűsítsék ezt a hagyományos ételt és annak elkészítésének módjait. 

A városrész önkormányzati képviselője elmondta, Tápé hagyományos étele volt régen a tarhonya, amikor az emberek gyékényt aratni mentek, mindig ezt vitték magukkal, mert sokáig elállt és hőség sem volt rossz hatással rá.

Az idei főzőversenyen 14 csapat indult, akik a Tápéi Fúvósok által szolgáltatott muzsik amellett kezdték el a munkát. A képviselő asszony szerint a rendezvény kezdi kinőni a jelenlegi helyét, a művelődési hűz udvarát, így jövő már lehet, hogy új helyszínt keresnek majd.

A csapatokat helyi családok, egyesületek, munkahelyi közösségek alkották, akiket a tarhonya kedvelése és a főzés hozott össze. A tarhonya mellé hús is készült, a bográcsokba kakas, csirke, marha, sőt még szarvas is került.

Az egyik nagyobb bogrács mellett 4-5 asszony sürgött, a Tápai Nyárutó Nyugdíjas Egyesület tagjai, akik csirkét készítettek a tarhonya mellé. Mint elmondták, évek óta indulnak a megmérettetésen, tavaly második helyet értek el. Idén egy sokak által nem igazán ismert, de Tápén hagyományos csirkés tarhonyát készítették. Elmondásuk szerint ez sokkal kímélőbb étel, mintha zsírosabb húsból készítenék. 

Az érdeklődők azt is megláthatták, hogy is készül kézzel, az igazi házi tarhonya. Ábrahámné és Miklós Pálné elmondta, kemény fizikai munka a tészta elkészítése, amelyhez sok dolog nem kell, csak liszt, tojás és víz. Ez utóbbi azért kell, hogy könnyebben meg tudjon főni a tészta. Két kiló tarhonyát a két asszony 1 óra alatt készített el. A munkához csatlakozott Szécsényi Ferencné is, aki elmondta, fiatal lányként nagyon sokszor készített otthon tarhonyát, és gyorsan felidéződtek benn a gyermekkori mozdulatok.

Dél körül elkészültek a finomabbnál, finomabb tarhonyás ételek, amelyeket zsűri értékelt. Az első helyezett a Humoros Házasok Csapata lett, a képzeletbeli dobogó második fokára a Táncos Lábú Dalos Pacsirták csapata állhatott fel, míg harmadik helyre a Tata Mama Bt. csapatát hozta ki zsűri. A helyezetteknek a díjakat Szabó Sándor országgyűlési képviselő adta át, aki elismerően szólt a rendezvényről. Mint elmondta, évről-évre egyre többen vesznek részt az eseményen, és egyre finomabb ételekkel indulnak a megmérettetésen.

A rendezvény délután színes programokkal folytatódott. Színpadra lépett a szerbiai Bácsgyulafalva Népi Együttes, a Kartal Nefelejcs Népzenei Együttes, a Nosztalgia Néptáncegyüttes, a Szeged Táncegyüttes senior csoportja, valamint a Tápai Hagyományőrző Egyesület.

Ezt követően Szilágyi Annamária és Gömöri Krisztián operett-musical műsorával szórakoztatta a közönséget, amelyet Rácz Gergő koncertje követett. A vigadalom este a Török zenekarral zárult.