Botka László nyitotta meg a REÖK jubileumi tárlatát

Szegedi hírek | 2017. augusztus 4. 14:36
Reök-palota, REÖK, Botka LÁszló, kiállítás, jubileum
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Tíz évvel ezelőtt nyitott kaput az akkor frissen felújított szecessziós palotában a Regionális Összművészeti Központ. A Reök-palotában azóta 160 kiállítást rendeztek, ezek művészi plakátjaiból nyílt kiállítás pénteken a Magyar Ede téren. A szabadtéri tárlatot Botka László polgármester nyitotta meg.

– Pont tíz évvel ezelőtt, 2007 augusztusában ugyanilyen rekkenő hőségben adhattuk át Szeged kulturális életének új létesítményét, a Reök-palotából létre hozott Regionális Összművészeti Központot – kezdte köszöntőjét a polgármester.

Botka László elmondta, 2004-ben hozott döntést a város arról, hogy a Reök-palotából új kulturális központot hoznak létre. Ez meglehetősen bátor döntés volt, hiszen az európai szecesszió egyik legcsodálatosabb épülete akkor egy rossz állapotban lévő lakóház volt, csak teljes felújítás után költözhetett be az új kulturális intézmény.

– Mélyen hiszünk abban, hogy a 21. századi Európában Szeged jövőjét a kulturális éltünk sokszínűsége, bővítése és megőrzése biztosíthatja.

A városvezető felidézte, a Reök-palota felújításával párhuzamosan közel egy évtizedes kulturális rekonstrukciós programot is meghirdetett az önkormányzat: teljesen felújították a Kisszínházat, jelentős beruházás helyszíne volt a Nemzeti Színház épülete is, a szabadtéri játékokat pedig sikerült 21. századi színpadtechnikával felszerelni, valamint épült egy teljesen új kulturális létesítmény is, a Szent-Györgyi Albert Agóra, amelynek az a feladata, hogy a kultúrát és a tudomány közérthető módon mutassa be a szegedieknek és a város vendégeinek.

Az önkormányzat létre hozta a Korzó Zeneházat, ami a szimfonikus zenekarnak ad otthont, a városrészekben pedig több helyen is új művelődési központ épült, vagy fiatalodott meg a korábbi épület.

– Elmondhatjuk, hogy az elmúlt egy évtizedben Szegeden valóban a város kulturális életéhez méltó és 21. századi, európai feltételeket tudtunk biztosítani ahhoz, hogy kulturális életünket meg tudjuk őrizni és tovább tudjuk bővíteni.

Botka László miután megköszönte az intézményben dolgozók sikeres munkáját, bejelentette, nem jött üres kézzel a születésnapra: a közgyűlés ugyanis júniusban megszavazta, hogy 20 millió forint plusztámogatást kap az intézmény, hogy az elmúlt évtizedben megkopott külső homlokzatot felújíttathassa. A munkálatokra jövő tavasszal kerülhet sor, hogy azzal ne zavarják a jubileumi év nagyszabású kulturális rendezvényeit.

A tíz év kiállításait bemutató művészi plakátok a Magyar Ede téren felelevenítik a Reök-palota legújabb kori történetét. A szabadtéri tárlaton október 4-ig közel száz plakát látható, amelyből az érdeklődők megtudhatják, többek között Goya, Picasso, Hundert-Wasser, Rembrant, Andy Warhol, Toulouse-Lautrec, Joan Miró, Jan Saudek és Salvador Dalí alkotásait láthatták az elmúlt évtizedben Szeged legszebb szecesszió palotájában a kiálíltások látogatói.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!