Ezrek járták végig a múzeumokat éjszaka

Szegedi hírek | 2017. június 25. 06:05
Múzeumok éjszakája, Móra-múzeum, Somogyi-könyvtár, Reök-palota
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Négyezren járták végig a Móra-múzeum kiállítóhelyeit az idei Múzeumok éjszakáján. A Somogyi-könyvtár, a dóm és a Reök-palota programjaira is sok szegedi volt kíváncsi.

Csak a Múzeumok Éjszakáján láthatta a nagyközönség azt a bronzkori, körülbelül 3 ezer éves arany lábvértet, amelyet a közelmúltban talált meg egy férfi gombászás közben Szeged határában. A régészeti szenzációt közel 4 ezren nézték meg a Móra Ferenc Múzeum dísztermében, amely előtt szinte folyamatosan tömeg állt.

Az este másik főszereplője a szegedi papucs volt: kihirdették a papucs-szépségverseny győztesét, Hóbiárt basa bevonult Szeged belvárosán keresztül a Móra Ferenc Múzeum elé, majd a szegedi menyecskék szögedi papucsaikkal verték agyon a pöffeszkedő török basát a múzeum előtti színpadon.

A Fekete házban Szeged polgári lakáskultúrájának érdekességeibe pillanthattak be az érdeklődők, a Kass galériában pedig a Tömörkény István Gimánázium és Szakiskola textilszakos hallgatóinak munkáiban gyönyörködhettek a látogatók.

Szent Iván éjjele kapcsán idén sem maradhatott el a tűzugrás, az estét pedig a Blues Bell zenekar koncertje zárta fél 1 után.

Hajdú Balázs stand-up comedy-vel fogadta a látogatókat a Somogyi-könyvtár főbejáratánál. A műfaj történetét népszerű komikusok portréiból rendezett kiállítás tükrében is megismerhette a közönség. Ugyancsak a mosoly jegyében tárták az érdeklődők elé a művészettörténet groteszk, vagy éppen szatirikus alkotásait a Humor a művészetben című kiállítás, valamint a „Nevess, magyar!” – Borsszem Jankó, Hüvelyk Matyi és társaik című sajtótörténeti bemutató.

A Szegedikumok – Életre kelt értékek című éjszakai kiállítás a szegedi papucs, fűszerpaprika, napsugaras házak, halászlé, valamint a hajdan igen népszerű Suhajda-féle édesség világába kalauzolta el az érdeklődőket.

A látogatók megnézhették A fontmunkások a könyvtárba mentek című tárlatot is, amely a szegedi Munkácsy-díjas grafikusművész, tipográfus, Kóthay Gábor alkotásait mutatta be. KincsTÁRogató címmel pedig ezen az éjszakán megnyitotta kapuját a bibliotéka legértékesebb kincseit őrző Emlékkönyvtár.

A Reök-palotában este 6 órakor induló családi palotasétán a legkisebbek is megismerhették az épület mesés titkait Csikós Ildikó vezetésével, ezt követően a Nyári Tárlat művei közt várta családi múzeumpedagógia programra a résztvevőket Ale Ildikó festőművész. Este a Notre Dame-ba kalauzolták a látogatókat. AÍ virtuális idegenvezetésen gyönyörű fényfestéssel az emblematikus, gótikus katedrális elevenedett meg a szecessziós palota falain, amely a Szegedi Szabadtéri Játékok idei musicalbemutatójának, A Notre Dame-i toronyőrnek is fő helyszíne.

A Múzeuom éjszkája keretében az Interaktív Természetismereti Tudástárban látványos kísérletekkel, előadásokkal mutatták be a mikro- és makrovilág csodáit, az újszegedi füvészkertben pedig hagyományosan éjszakai kalandtúrára invitálták a vállalkozó szelleműeket, akiknek  térkép és zseblámpa segítségével a sötétben tájékozódva kellett megtalálniuk a kert különböző pontján elrejtett állomáshelyeket.

 A KKDSZ közleménye a Múzeumok Éjszakája kapcsán

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete idén is felhívja a figyelmet arra, hogy a múzeumok éjszakáján az e területen dolgozók megalázóan alacsony bérért végzik munkájukat! Az alacsony bérek szégyenét tetézi a munkahelyeken belüli bérfeszültség is.

A Múzeumok Éjszakája minden évben a múzeumi, könyvtári, levéltári és közművelődési területen működő intézmények egyik leglátványosabb és leginkább látogatott eseménye. A közgyűjteményi és közművelődési területen foglalkoztatottak áldozatos munkájukkal valósítják meg azokat a programokat, melyek sok tízezer ember számára biztosítanak felhőtlen szórakozást ezen az éjszakán.

Ebben az évben az egyébként üdvözlendő 2017. évi minimálbér emelés hatását a munkáltató magyar állam semmilyen módon sem kezelte, így az egyes munkahelyeken belül komoly bérfeszültségek keletkeztek, miközben nem valósult meg a korábban beígért átlagosan 15 %-os keresetnövekedést eredményező béremelés. A munkáltató magyar állam most, a 2018. évi állami költségvetés elfogadásakor, kísérletet sem tesz a közgyűjteményi és közművelődési területen dolgozók bérhelyzetének rendszerszintű megoldására, az érintettekkel történő érdemi egyeztetésre. A KKDSZ követeli a valódi érdekegyeztetés és munkaügyi alkuk lefolytatását, a közgyűjteményi és közművelődési területen dolgozók bérének méltányos rendezést! – írja Csóti Csaba, a KKDSZ elnöke portálunkhoz is eljuttatott közleményében.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!