Változnak a bérlakások pályázati feltételei

Szegedi hírek | 2017. június 19. 11:05
bérlakás, pályázat, változás, Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság, vi2017-06, szgy
A pénteki közgyűlés előtt először a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság tárgyalta a várható napirendeket. Többek között döntöttek arról, hogy az államhoz kerülhet a SZEOL focipályája, amennyiben a kormány elkezdi a telken az áj kézilabda csarnok építését.

Dr. Vigh Orsolya címzetes rendőrezredest javasolja kinevezni Röszke és Szentmiháky rendőrörsének parancsonokává a közgyűlés Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottsága. A korábbi parancsnok Kiss Gergő ugyanis júliuselsejével más beosztásba kerül. Zélity László szegedi rendőrkapitány az ülésen méltatta kolléganője érdemeit, és ő is támogatta Vigh Orsolya kinevezését. 

Új rendszer szerint bírálják el a jövőben a szociális bérlakásokra pályázók kérelmeit, ugyanis változnak a pontozásos értékelési rendszer szempontjai. Ha a közgyűlés is rábólint az előterjesztésre, akkor nagyobb szerepet kap az elbírálásban a szociális helyzet, a jövedelem pedig kevésbé lesz fontos tényező. Az arány körülbelül 70-30 százalékra módosul, aminek következtében a szociálisan rászorultak jobb eséllyel pályáznak majd önkormányzati bérlakásra. Előnyben részesülnek majd a gyerekes családok, így az egyedül pályázók számára csökkennek a bérlakásba jutási esélyek. 

Némi változás várható a tömegközlekedési menetrendben is, ugyanis a szegedi lézerközpont (ELI), valamint az új nagybani piac megépülésével szükség lesz az ide közlekedő buszok útvonalának meghosszabbítására, a járatok bővítésére. Az érintett intézmények megtörténtek az egyeztetések, a buszmegállók és végállomások tervezése megindult. 

A Modern Városok Program keretében a kormány által megígért új kézilabda csarnok felépítése kapcsán megállapodásra kell jutni az Etelka sori SZEOL pálya tulajdonjogáról., Az állam térítésmentesen szeretné megkapni a telket, mert a beruházás is állami pénzből történik. Szentgyörgyi Pál alpolgármester elmondta, hogy garanciákat szeretnének kapni a kormánytól arra, hogy a beruházás megvalósul, így a szerződés tervezetében lesz egy olyan kitétel, mely szerint amennyiben három év latt nem indul meg az építkezés, a telek tulajdona visszászáll az önkormányzatra. 

A város pályázatokat nyújt be, illetve önrésszel támogatja intézményeit a közeljövőben. Ezek közül érdemes kiemelni a Móra Ferenc Múzeum megyei szintű állományvédelmi munkájának fejlesztésére, az Interreg Danube Transnational Programme – REDISCOVER – A Duna-régió rejtett zsidó kulturális örökségének felfedezésére, bemutatására és kiaknázására beadott pályázatokat, valamint a Szent-Györgyi Albert Agóra részvételét az EFOP-3.3.6-17 Természettudományos élménypedagógiai programkínálat és természettudományos élményközpontok fejlesztése ügyében beadott pályázatban. Pályzatot nyújtanak be ugyanakkor a Kemes utcai, a Gyík utcai, valamint a Siha közi óvodák energetikai korszerűsítésére is.