A fesztiválok veszélyeire hívták fel a figyelmet

Szegedi hírek | 2017. június 15. 21:00
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, fesztiválok, megelőzés, M. Toronykői Márta, Vad Róbert
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
A nyári fesztiválok veszélyeire hívták fel a figyelmet a rendőrök csütörtök este. A tájékoztatót stílszerűen Szeged egyik bulihelyén tartották. Felelősek vagyunk önmagunkért és egymásért! – ezt jó észben tartani a nyáron is.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága számára fontos, hogy a közlekedők minél szélesebb rétegét megszólítsa, hogy felhívja a figyelmet a mindennapok során rájuk leselkedő veszélyekre, továbbá rávilágít azokra az aprónak tűnő rizikófaktorokra, amelyeken életek is múlhatnak.

– Ma volt az utolsó tanítási nap, holnap reggel kitör a vakáció. Olyan közlekedési szituációk alakulnak ki a nyári szünetben, amikre az elmúlt tíz hónapban nem számítottak a járművezetők, most viszont életek múlhatnak rajtuk – mondta Vad Róbert őrnagy.

Felhívta a gépjárművezetők figyelmét arra a „közhelyre”, hogy a piros labda után mindig jön a gyerek! Ezt jó nyáron fokozottan észben tartani, mert igaz. A vakációzó diákoknak pedig azt tanácsolta, csak akkor lépjenek le az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy nem jön jármű.

M. Toronykői Márta alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetője a fesztiválok veszélyeiről is beszélt. A rendőrök két éve a SZIN-en vezették be először a fedeles hőálló poharat, hogy ne tudjanak senki italába tudatmódosító szert csempészni. Poharat és szóralapokat az idén nyáron is osztanak: „A te poharad. A te életed. A te értéked. Vigyázz rá! – ezt igyekeznek tudatosítani most is a bulizó fiatalokban. 

A fesztiválok a közlekedés szempontjából is komoly veszélyeket rejtenek. Az ittas vezetés minden évben sok életet követel.

– Sajnos, sokan az alkohol hatása alatt úgy érzik, őket nem érheti baj, ha autóba ülnek, végül azután felcsavarodnak a fára. Fontos, hogy egymást is figyelmeztessék a fiatalok, ne vezessenek részegen! – mondta Vad Róbert.

Az idén több több Csongrád megyei híresség is csatlakozott a rendőrök nyári megelőző akciójához, akik egy-egy ötlettel, tanáccsal járulnak hozzá ahhoz, hogy egy átszórakozott éjszaka után senkit ne érjen baleset.

Csomor Ági színművésznő úgy védekezik a bulibalesetek ellen, hogy csak alkoholmentes italokat fogyaszt. Juronics Tamás Kossuth-díjas koreográfus pedig arról beszélt, ha buliba megy, nem az autót választja. Jótanácsként azt mondta, mindig figyeljünk arra, hogy a buli végére is maradjon annyi pénzünk, hogy taxival tudjunk hazamenni.
Zubai Szabolcs, a MOL-Pick Szeged Kézilabdacsapat kapitánya is mindig a taxit választja egy-egy buli után. A Rádió88 műsorvezetője, Gedzo pedig 18 évet húzott le az éjszakában, elmondása szerint sok mindent látott és tapasztalt. Ő azt emelte ki, hogy nemcsak magunkért, hanem másokért is felelősek vagyunk, ne hagyjuk, hogy a barátunk részegen üljön a volán mögé!

– Higgyék el nekem, akármennyibe is került a taxi, megéri! – mondta végül a műsorvezető.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!