Párt kapott a Vadaspark tamarinja

Szegedi hírek | 2017. június 15. 14:28
Szegedi Vadaspark, tamarin, csupaszpofájú tamarin, vi2017-06
A Szegedi Vadaspark nemzetközi hírnevét a legapróbb, és egyben legérzékenyebb majmok, a karmosmajmok tartásával és sikeres tenyésztésével alapozta meg. Bár azóta jelentősen bővült az állatgyűjtemény, ezek a főemlősök még mindig fontos részét teszik ki annak.

Közülük is a legnagyobb büszkesége az állatkertnek a csupaszpofájú tamarin, amelynek tartását egy apa és fia fogadásával kezdték el 2012-ben, a nemzetközi fajmegmentési programmal való hosszas egyeztetés után. A rendkívül ritka, a természetben veszélyeztetett fajt ugyanis Magyarországon elsőként és egyedüliként a Szegedi Vadaspark tartja. Természetesen, mivel a cél a faj szaporítása volt, nagyon várták a szakemberek, mikor kap Szeged egy nőstényt is a programtól. Erre idén tavaszig kellett várni, mikor az egyik hímet egy spanyol állatkertbe küldték el, ahonnan pedig egy fiatal nőstényhez jutott a Vadaspark. A karanténidőszak lejárta után az újdonsült tamarinunkat összeszoktatták a párjával, így most már együtt láthatók a kifutójukban.

A csupaszpofájú tamarin már megjelenésében is különleges, azonban az állatkertek világában nem ez teszi kuriózummá. Veszélyeztetett fajról van szó, amelynek száma az Amazonas folyó mentén az elmúlt 18 évben a felére csökkent. Elsősorban az élőhelyének, a trópusi esőerdőknek pusztulása fenyegeti, illetve az, hogy a változáshoz sikeresebben alkalmazkodó vöröskezű tamarinok (Saguinas midas) foglalják el a visszaszoruló csupaszpofájú tamarinok helyét. Állatkertekben is viszonylag ritkának számít a faj, jelenleg a világ 33 állatkertjében tartják közel 180 egyedét az állatkertek nemzetközi adatbázisa szerint.

Az életmódja, táplálkozása és szaporodása hasonlít a többi karmosmajoméra, amelyben már a Szegedi Vadaspark nagy tapasztalatot szerzett. Így jobbal bízhatunk benne, hogy sikerrel tudjuk majd szerepet vállalni a ritka faj fennmaradását szolgáló programban.

Fotók: Endrédi Lajos (Szegedi Vadaspark)