Kezdődik a vakáció, indul a diákmunkaszezon

Szegedi hírek | 2017. június 15. 10:35
vakáció, diák, diákmunka, vi2017-06, tv, szgy
Hivatalosan pénteken indul a vakáció, a hosszú nyári szünet azonban sok tanulónál nem csak a pihenésé, a legtöbben munkával töltik a napjaikat.

Irodai munkák, csomagolás, árufeltöltés, és vendéglátás. Ezek a legkeresettebb diákmunkák nyáron. Sokan döntenek amellett, hogy szünidőben rész vagy teljes munkaidős állást vállalnak különböző cégeknél, a Nemzeti Adó és Vámhivatal azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyári munkának vannak kötelezettségei és buktatói. 

A munkavállaláshoz a diákszövetkezeteknél általában csak egy formanyomtatványt kell kitölteni, és ha a tanuló szerencsés, akár már azonnal kaphat az érdeklődésének megfelelő munkát. A legtöbben hostessként, irodai alkalmazottként, árufeltöltőként és vendéglátóként szeretnének nyáron dolgozni.

A diákok szülői engedéllyel már akár 15 évesen is dolgozhatnak. Ehhez nem csak iskolalátogatási igazolásra és TAJ kártyára, hanem adóazonosítóra is szükség van, amit a NAV-nál kell igényelni. Az adóhivatal kiemelte: mindenképpen ragaszkodni kell az írásban megkötött munkaszerződéshez, amiben az alapbért, a munkakört, a munkaviszony időtartamát, és a munkavégzés helyét is ki kell kötni. 

Kevesen tudják, de a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles, ennek mértéke 15%, amit a munkaadó adóelőlegként von le a diák bruttó béréből. A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, amire a diáknak a jövő évi személyijövedelemadó-bevallásnál szüksége lesz.