Szegeden is hamarosan irtják a szúnyogokat

Szegedi hírek | 2017. június 15. 01:03
szúnyog, irtás, Makrai László, szúnyogirtás, vi2017-06, tv
A fővárosban és három másik megyében, közel 200 ezer hektáron végeznek szúnyoggyérítést a hét végéig. Szegeden egyelőre még nem nincs szükség a permetezésre, mert a város vizein a tavasz kezdete óta végeznek biológiai irtást. A szúnyogcsípésszám nem teszi indokolttá a légi permetezést, de jövő héten itt is felszállhat a repülő.

Az ország egyes pontjain már megkezdte a légi szúnyoggyérítést a katasztrófavédelem. Szegeden ezt a feladatot a környezetgazdálkodási cég látja el, március óta folyamatosan vizsgálják a csípős szúnyoglárvák számát, 150 szegedi vízfelületet monitoroznak. Tavasszal megkezdték a biológiai szúnyoggyérítést, ezért az országoshoz képest jóval kevesebb a szúnyog Szeged környékén. 

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. ügyvezetője elmondta, azokra a helyekre, ahol szükséges, biológiai irtást végeznek. Ennek köszönhetően jelenleg nagyon alacsony szinten van a szúnyogállomány. Csupán egyetlen városrész problematikus hosszú évek óta, ez a déli városrész. - tette hozzá az igazgató.

Magasabb csípésszámot mérnek Szentmihálytelek, Tompasziget és Gyálarét környékén. Az itt mért szúnyogszám 20-30 %-kal haladja meg a küszöbszintet.

Makrai hangsúlyozta, amennyiben tovább emelkedik a csípésszám, akkor elrendelik a légi írtást. Az is lehetséges, hogy a jövő hét végén már a déli városrészekben is írtják majd a szúnyogokat. 

Továbbra is gondot jelentenek viszont  a kullancsok. Jelenleg nem létezik olyan szer hazánkban, ami engedélyezett lenne, a korábban használt anyagot az unió teljes területén visszavonták. Magyarországon használható hatóanyag hiányában nem megoldott a közterületi kullancsirtás.