Kiaknáznák a lézerközpont lehetőségeit

Szegedi hírek | 2017. június 14. 10:14
ELI, kutatás, Zeiss, Szegedi Tudományegyetem, vi2017-06, szgy, tv, agykutatás, együttműködés
Az együttműködés bővítéséről tárgyaltak Szegeden a világ egyik legnagyobb optikai cégének képviselői. A német Zeiss csoport eddig főként itteni agykutatókkal állt kapcsolatban, nekik szállított eszközöket. Most kiszélesítenék a közös munkát a Szegedi Tudományegyetemmel, és a lézerkutató központtal is terveket szőnek. (videóval)

A konferencián Palkovics Lászlónak a szegedi szuperlézer központról szóló előadását Szabó Gábor rektor ismertette, ugyanis az oktatási államtitkárnak halaszthatatlan elfoglaltsága akadt. Mint elhangzott: az ELI körül létesítendő tudományos parkot leginkább a hollandiai Delft hasonló intézménye mintájára szeretnék működtetni, fontos szerepet szánnak az egyetemnek. A tudományos csúcsberendezés az egész 700 ezres lélekszámú régióra jótékony gazdasági hatással lehet.

Tamás Gábor agykutató arról beszélt, hogy a Nemzeti Agykutatási Programot hívhatnánk Nemzeti Agyvisszaszívó programnak is. Az itteni kivételes lehetőségek miatt több elismert tudós jött már Szegedre, például Oxfordból az egyik vezető agykutató, Karri Lamsa. Az idegszövet vizsgálatában jelentős segítséget nyújt a kutatóknak a Zeiss cég által kifejlesztett nagyteljesítményű elektromikroszkóp. A MultiSEM-et a nagy német optikai cég képviselői mutatták be. Arról is beszéltek, hogyan tudnának további kapcsolatokat kiépíteni a Szegedi Tudományegyetemmel és az ELI-vel.

A Zeiss optikai eszközeit használó kutatók közül eddig harmincan kaptak Nobel-díjat. A cég nagyteljesítményű mikroszkópját az idegrendszeri vizsgálatokon túl a gyógyszerészeti, valamint palagáz, és palaolaj-kutatásban lehet fölhasználni.