A Klauzál téren emlékezünk a márciusi ifjakra

Szegedi hírek | 2017. március 13. 21:41
1848–49-es forradalom és szabadságharc, megemlékezés, ünnepség, Botka László, Klauzál tér
Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára számos ünnepi programmal készül Szeged. Idén is a hagyományos helyszínen, a Klauzál téren emlékezhetünk a márciusi ifjakra. Az ünnep szónoka Botka László polgármester lesz.

A város központi ünnepségének hivatalos programja szerdán délelőtt 10 órakor kezdődik, amikor a város nevében koszorút helyeznek el a Dóm téri panteonban található Petőfi szobornál, ezt követően gróf Batthyány Lajos szobránál róják le kegyeletüket az ünneplők. Az emlékezés az Aradi vértanúk terén folytatódik, ahol az 1848-as emlékmű előtt tisztelegnek a szegediek.

A Széchenyi téren, a városháza előtt háromnegyed 11-kor vonják fel ünnepélyes keretek között az országzászlót. Közreműködik a Pavane Táncegyüttes, valamint a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar.

A városi díszünnepségre a hagyományokhoz híven az idén is a Klauzál téri Kossuth szobornál kerül sor délelőtt 11 órától. Az idei ünnep szónoka Botka László, Szeged polgármestere lesz.

A műsorban közreműködik Fekete Gizi, Pataki Ferenc és Rácz Tibor színművészek, az Akropolisz Táncszínház, a Pavane Táncegyüttes, valamint a Szeged Városi Kórusegyesület egyesített kórusa és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar.

Az ünnepség végén az állami szervek, szervezetek, pártok, valamint civil szervezetek képviselői elhelyezik a megemlékezés koszorúit Kossuth Lajos szobránál.

Településrészek ünnepi megemlékezései

Szeged több településrészén is rendeznek ünnepséget az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján.

Március 14-én, kedden 10 órakor Petőfi-telepen, a Fő téren megkoszorúzzák Petőfi Sándor szobrát, majd emlékműsorral folytatódik a program a művelődési házban. Ünnepi beszédet mond Szénási Róbert önkormányzati képviselő.

Ugyancsak kedden 13 órakor ünnepi megemlékezést tartanak Tápén, a Heller Ödön Művelődési Házban. Ünnepi beszédet mond Széchenyi Ferencné önkormányzati képviselő.

Ünnepi megemlékezést tartanak március 14-én, kedden 13 órakor Szőregen, a Kossuth Lajos Általános Iskolában. Az ünnepséget követően megkoszorúzzák Kossuth Lajos emléktábláját, majd a Hősök terén is elhelyezik az emlékezés koszorúit. Ünnepi beszédet mond Pál József, Olaszország tiszteletbeli konzulja.

Kedden délután 5 órakor Szeged-Szentmihályon, a kopjafánál emlékeznek a forradalom és szabadságharc hőseire. Ünnepi beszédet mond: Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő.

Március 15-én, szerdán délelőtt 10 órakor ünnepi megemlékezést tartanak Gyálaréten, a kopjafánál, ezt emlékműsor követi a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Ünnepi beszédet mond: Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő.

Március 15-én, szerdán délelőtt 10 órakor Kiskundorozsmán, a Petőfi Sándor Művelődési Házban és a Dísz téren emlékeznek meg a márciusi ifjakról. Ünnepi beszédet mond Mihálffy Béla, önkormányzati képviselő.

Képeink illusztrációk

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!