A 80 éves Király Leventét köszöntötte Botka László

Szegedi hírek | 2017. március 10. 14:38
Király Levente, Szeged díszpolgára, Szegedi Nmezeti Színház, születésnap, 80 éves, Botka lászló, Gyüdi Sándor
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Nyolcvan éves Király Levente, Szeged díszpolgára. A Nemzet Színészét a csütörtök esti operett előadás után a város nevében Botka László polgármester a közönség előtt, a színpadon köszöntötte.

A Kossuth-díjas színművész március 6-án, hétfőn ünnepelte 80. születésnapját, csütörtökön este pedig Sir Basil szerepét alakította Lehár Ferenc Luxemburg grófja című operettjében. Az előadás végén, a közönség előtt Botka László és a színház társulata köszöntötte a 80 esztendős művészt.

– A szegediek nevében is köszönöm azt a közel hat évtizednyi hűséget, és a több mint kétszáz szerepet, amelynek nyomán Király Levente a Nemzet legszegedibb színészévé vált – kezdte születésnapi köszöntőjét a polgármester. – Emlékszem, pont tíz esztendeje, 2007-ben, amikor művész úr még csak hetven éves volt, átadhattam neki Szeged város díszpolgári címét. Akkor azt mondta, ő is nagyon sok mindent köszönhet ennek a városnak és a továbbiakban is dolgozni, alkotni fog – ezt tette az elmúlt egy évtizedben és bízunk benne, hogy ezt teszi a következő években is. Mindnyájan tudjuk, városunk igazi értékei azok a nagyszerű teljesítmények, amelyeket kiváló személyiségek és alkotók hoztak létre. Nekünk pedig kötelességünk ezekre az értékekre jövőt építeni. Ezért Szeged önkormányzata, mint a színház fenntartója, 50 millió forint plusztámogatást nyújt a színháznak, egyetértve a teátrum vezetésének azon céljával, hogy bővíteni kívánja a társulatot és elsősorban fiatal, tehetséges színészeket szeretne szerződtetni. Ők Király Levente színházába és városába jönnek, és reméljük, hogy ő még nagyos sokáig nagyszerű példakép lesz előttük – fejezte be köszöntőjét Botka László.

– A mai estén egy „ifjú” művészt köszöntünk 80. születésnapján – kezdte Gyüdi Sándor a közönség szűnni nem akaró tapsa közepette. – Király Levente, a Nemzet Színésze az elmúlt 57 esztendőt a szegedi közönség előtt élte le, ezért legnagyobb ajándék számára a nézők tapsa. Király Levente Kossuth-díjas művész, az egyetlen olyan Nemzet Színésze cím birtokosa, aki egy vidéki színházban, a szegediben szerzett érdemeiért kapta ezt az elismerést. Én legalább ennyire fontosnak tartom, hogy a Szegedi Nemzeti Színház Örökös tagja is, ez nem csak egy cím, 57 esztendeje örökösen itt van és ezért nemcsak a nemzet, hanem a mi színészünk, Szeged színésze is – mondta a főigazgató.

Király Levente, a meghatottsággal küszködve köszönte meg a közönség szeretetét és város elismerését.

– Mindent Szegednek köszönhetek – mondta. – Ezt a város nagyon meg lehet szeretni és én nagyon megszerettem.

Emlékeztette a közönséget arra, hogy végzős színészként „kötelességből” jött Szegedre, mert akkoriban törvény írta elő, hogy a frissen végzett művészeknek két évet vidéken kell játszaniuk.

– Később el akartak vinni Budapestre, de akkor meg már én nem akartam elmenni, itt hagyni a szegedi közönséget, amelyik nagyon ki tudja mutatni a szeretetét – mondta az ünnepelt művész.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!