Bővíteni szeretné flottáját az SZKT

Szegedi hírek | 2017. február 18. 22:19
SZKT, Szegedi Közlekedési Társaság, trolibusz, villamos, vásárlás, Majó-Petri Zoltán
Megújítaná járműparkját a Szegedi Közlekedési Társaság. A cég több éves fejlesztési program keretében legalább 20, jobb esetben 40 alacsony padlós trolibusszal és 3-4 villamossal szeretné bővíteni a flottáját. Az újításra azért is szükség van, mert a régebbi járművekre a legtöbb idős utas csak nehezen tud felszállni. (videóval)

A régi trolibuszok pár éven belül már biztos, hogy nem lesznek forgalomban, ugyanis nem alacsony padlósak, a magas lépcső sok utasnak okoz gondot a felszállásnál. A Modern Városok Program keretében Miskolc és Debrecen mellett Szeged is új villamosokra és trolibuszokra számít, hiszen több olyan jármű van, amely már évtizedek óta szolgálja az utazókat, így megérett a cserére, vagy a teljes körű felújításra. 

Majó-Petri Zoltán, a Szegedi Közlekedési Társaság igazgatója elmondta az 1-es és a 2-es vonal infrastruktúrája már megújult, itt járnak elsősorban a PESA villamosok. Sőt itt fognak közlekedni a Hódmezővásárhely Szeged között járó traimtrain járművek is. Éppen ezért most a 3-as és a 4-es vonalat kellene felújítani.

Az igazgató elmondta, a reggeli csúcsforgalomban legalább 40 trolibuszra lenne szükség az utakon, az új csuklós járművekből viszont csak 11 van. A teljes flotta megújításához 20-40 trolibuszt, és 3-4 villamost szeretnének vásárolni. 

Majó-Petri Zoltán kiemelte, egy újt troli most az európai piacon 180-240 millió forint között van, egy új, PESA szintű villamos pedig 400 millió forint körül kezdődik.

A tervek szerint a régebbi trolik és villamosok 3-4 éven belül, folyamatosan kerülnének ki a forgalomból. De nem mindegyik régi járművet fogják leselejtezni, amit lehet, átalakítanak alacsony padlóssá.