Abszurdia megelevenedik ma este a Kisszínházban

Szegedi hírek | 2017. február 17. 13:02
Szegedi Kortárs Balett, Juronics Tamás, Abszurdia
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Ma, pénteken este mutatják be a Kisszínházban Juronics Tamás legújabb koreográfiáját. A Kossuth-díjas táncművész Abszurdia című darabjában egy elképzelt társadalom képét rajzolja föl, amelyek a magyar valóságunkra is igazak.

Egy elképzelt európai meseország, Abszurdia lakóinak sajátos viszonyaiba enged bepillantást groteszk humorral és naiv lírával a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója, melyet pénteken mutatnak be a Tisza-parti városban.

Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője, a darab koreográfusa elmondta, az együttes történetében több produkció is akadt, amely ironikus hangvétellel, humorral reflektált a körülöttünk zajló élethelyzetekre, társadalmi problémákra. Ilyen volt 1996-ban a Homo ludens, amelyet 16 évig játszott a társulat és a Homo hungaricus 2009-ben, mely egy falusi történetbe bújtatva mesél a 20. századi magyar sorsról.

Az Abszurdia egy elképzelt társadalom képét rajzolja föl, a közönség ráismerhet azokra a viszonyokra, melyek a saját magyar valóságunkra is igazak. A darabnak nincs összefüggő cselekménye, a produkció elkészültének nehézségét is ez adta, az alkotók beszélgetései során választották ki azokat a szituációkat, melyek a színpadra kerülnek – közölte a koreográfus.

Bár a darab összességében lesújtó véleményt fogalmaz meg, a táncosok megpróbálják ezt vidám csomagolásban előadni, erős, „elrajzolt” képi világot létrehozva. A fehérre festett arcú, kopaszra maszkírozott, fekete öltönnyel, erős sminkekkel „uniformizált” művészek a cirkusz hangulatát idézik meg, de mint egy jó bohóc, az igazsággal játszanak – fogalmazott a táncművész.

Az egykori Szovjetunióban született Alfred Schnittke több mint hetven filmzenét szerzett, muzsikája nagyon jól szolgálja a darab hangulatát. A produkcióhoz felhasználták egy kifejezetten balettnek írt művét és a Clowns und Kinder című filmhez szerzett zenéjét – mondta Juronics Tamás.
A darabot a március 1-jén, a Budapest Táncfesztiválon mutatják be a Müpában.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!