Az emberek mindennapi problémáival foglalkozna az MSZP

Szegedi hírek | 2017. február 16. 20:37
MSZP, Magyar Szocialista Párt, Szabó Sándor, Tóth Bertalan, parlament, vi2017-02
Elsősorban az emberek mindennapi problémáival kíván foglalkozni a parlament tavaszi ülésszakán az MSZP - jelentette ki Tóth Bertalan, a párt országgyűlési frakciójának vezetője csütörtökön Szegeden, Szabó Sándor országgyűlési képviselővel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Szabó Sándor Szeged szocialista országgyűlési képviselője egy aktuáis hírrel kezdet a sajtótájékoztatót. Mint mondta hosszú évek óta nem volt arra példa, hogy egy politikus népszerűségben megközelítse Orbán Viktort. Most ez is megtörtént, mivel a bizonytalanok körében Botka László polgármester, a Magyar Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje népszerűbb mint a kormányfő. “Vigyázat jövünk!” - tette hozzá a politikus. A szegedi országgyűlési képviselő Majtényi László köztársasági elnöknek történő jelöléséről is beszélt. Kiemelte, mindenki, aki a Nemzeti Együttműködés Rendszerének lebontásában közreműködne, az szövetségesre talált a szocialista pártban. Az az ember, aki a demokratikus jogintézmény visszaállításáért, az emberek szabadságáért dolgozik, az az MSZP-ben partnerre talál. Éppen ezért biztosította támogatásáról a párt frakciója Majtényi Lászlót. Szabó Sándor azt is hozzátette, a szükséges 40 támogatói aláírás meglesz majd, a többi pedig a parlement bölcsességén múlik.

Tóth Bertalan sajtótájékoztatón elmondta, a szocialista képviselők olyan alternatívát kívánnak bemutatni, amely a választók elé tárja, a 2018-as kormányváltás után milyen Magyarországon élhetnek.

A politikus hangsúlyozta, ebben a munkában szoros együttműködésre törekednek Botka László miniszterelnök-jelölttel.

Azt mondta, hogy Botka László igazságosságról és esélyegyenlőségről szóló új baloldali politikája nagyon közel áll a frakció által képviselthez. Tóth Bertalan úgy fogalmazott, a frakció alapvető feladata a miniszterelnöknek ajánlott szegedi polgármester politikai elképzeléseinek megjelenítése a parlamenti munkában.

Az őszi ülésszak témái közül a párt Biztos megélhetés programját emelte ki a frakcióvezető. Ennek alapján a nettó a minimálbért 100 ezer forintra emelnék, úgy, hogy a vállalkozások terhei ne növekedjenek. Az MSZP visszaállítaná a nyugdíjemelés régi számítási módját. Ez alapján a nyugdíjakat 3,2 százalékkal kellett volna növekednie, szemben a kormányzat 1,6 százalékos emelésével, ami még az idei évre várt inflációt sem éri el. A nyugdíjminimum pedig 50 ezer forint lenne. A párt a világpiaci tendenciákat követve csökkentené az energiaárakat, és javaslatot tett valamennyi alapvető élelmiszer áfájának mérséklésére - sorolta a képviselő.

A szocialista képviselők továbbra is le akarják leplezni a Fidesz által létrehozott “államilag szervezett korrupciós rendszert”, amely a magyar közélet a legnagyobb rákfenéje, gátolja az ország fejlődését és rontja versenyképességét - mondta a frakcióvezető.

Szabó Sándor az MSZP szegedi országgyűlési képviselője közölte, a párt hangsúlyt fektet a parlamenten kívüli munkára is, szoros párbeszédre törekszik a szakmai, munkavállalói és civil szervezetekkel. Példaként - a többi közt - a megyei és regionális nyugdíjas szervezetek képviselőit összefogó országos idősügyi parlament létrehozását említette.