Szombaton együtt temethetjük a telet

Szegedi hírek | 2017. február 15. 15:13
téltemetés, Németh István, Szegedi Városkép és Piac Kft., Szent István tér
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Az idén már harmadik alkalommal várják a szegedieket szombaton a Szent István térre, ahol közösen búcsúztathatjuk el a telet. Most is fél száz kézműves települ ki az Öreg hölgy tövébe, idén először itt lesznek a busók és természetesen most is elégetik a télboszorkát.

A 2015-ben hagyományteremtő céllal, első alkalommal megrendezett télbúcsúztató rendezvény idén is folytatódik – jelentette be Németh István szerdán délelőtt a fesztiválnak helyet adó Szent István téren. A Szegedi Városkép és Piac Kft. igazgatója elmondta, a csodaszép Szent István téren több mint fél száz kézműves árus minőségi portékáival, gyermek programokkal és farsangi felvonulással várják szombaton reggel 9-től este 7 óráig a szegedieket.

Az esemény fénypontja az idén is a különleges hangulatú téltemető hagyomány, a kiszebáb égetés lesz. Este fél 6-kor indul a menet a Dugonics térről a télbanyával, amelyet majd a Szent István téren vetnek a tűzbe. A babona szerint a kiszebáb égetése megszabadítja az embereket minden bajtól, csak annyi kell, hogy felírjuk bánatunkat egy cetlire, feltűzzük a banyára és a problémánk vele együtt füstté válik. A kiszebábra február 18-án szombaton estig a Dugonics téren lehet még feltűzni a cetlire írt bánatunkat.

Részletes program

2017. február 18., szombat

9.00: Kézműves és háztáji vásár
10.00: Vásármegnyitó trombitaszóval
10.00-13.00: Kézműves foglalkozás a Mosolygó Kórház Alapítvány közreműködésével – farsangi álarc, báb, busóálarc és zajkeltő hangszer készítése
10.00-11.00: Farsangi fánkevő verseny
11.00-12.00: Grimm-Busz Buli
12.15: Télbúcsúztató galambreptetés
13.30-17.00: Kézműves foglalkozás a Napsugaras Tájház közreműködésével kiszebábok készítése
14.00-14.35: Mohácsi Sokacok Olvasóköre Hagyományőrző
Tánccsoport műsora  – Busójárás
15.00-16.00: Okos János interaktív bábos játék Benedek Elek Bolond Istók meséje nyomán a Cserregő Bábtársulás előadásában
16.00-17.00: Pasenkó Bohóc interaktív gyerekműsora
17.30: Zenés télbúcsúztató felvonulás a Dugonics térről a Szent István térre a Ménkű Bandával, a Délikert
Napsugár Táncegyüttessel és a busókkal
18.00: Kiszebáb égetés a Szent István téren
19.00: Tavaszi szél vizet áraszt –  gyertyafényes flash mob

Egész napos programok: Kosaras körhinta, póni lovaglás, óriás színes építőjáték, víztorony-látogatás, lufi hajtogatás, népi játékok.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!