Energiatakarékos a szegedi lakások többsége

Szegedi hírek | 2017. február 15. 02:22
energiatakarékossági mutató, lakás, épület, tv, vi2017-02
Egy országos felmérés szerint hazánkban átlagosan közepes a lakások és a lakóházak energiatakarékossági mutatója. Ingatlanos tapasztalat szerint Szegeden az eladásra szánt épületeknél jobb a helyzet. A hőszigetelés ára azonban nem minden esetben térül meg. (videóval)

Energiatanúsítványt öt év óta kell készíttetni minden olyan lakásról, amit a tulajdonos elad, vagy egy évnél tovább kiad. A tanúsítvány 10 évig érvényes, és azt mutatja, hogy a lakást vagy családi házat jól hőszigetelték-e, és az ajtók-ablakok bent tartják-e a fűtés melegét – illetve nyáron kirekesztik-e a hőséget. Az utóbbi 4 évben országszerte kiadott igazolások elemzéséből most kiderült, hogy a lakásoknak több, mint a fele átlagos, vagy rosszabb energetikai minősítést kapott, csak minden ötödik korszerű. A tanúsítványt kiadó szakember szerint Szegeden jobb energiamutatók jellemzik az ingatlanokat, a többségük átlagos besorolású, és a 90-es évek után épült házak között több a jól hőszigetelt. A panelfelújítási program is sokat segített.

A szakértő, Bozsó Balázs elmondta energetikai besorolás szempontjából a társasházaknál és a családi házaknál is jelentős változás  mutatkozik, a panelprogramnak köszönhetően 2-3 kategóriát javult mindegyik ingatlan a besorolása.

Az egyik legrégebb óta működő szegedi ingatlanközvetítőnél azt tapasztalják, hogy a  ház vagy lakás jó hőszigetelése előny az eladásnál de a korszerűsítés költsége nem mindig térül meg. 

Bozsó Bence ingatlanközvetítő kiemelte, a felújtás költségeinek általában az 50 %-a térül meg eladáskor, azonban a felújtott lakásokat sokkal könnyebb eladni.

Ennek ellenére sok eladásra szánt lakás gazdája csak azért készítteti el az energiatanúsítványt, mert az kötelező, és az utolsó pillanatban, amikor már van vevője. Az energetikai vizsgálat és a hiteles irat kiadásának a költsége egy kisebb lakás esetén kb. 15 ezer forint, egy közepes méretű családi háznál pedig 20 ezer forint körül van.