Pál Tamás karmester adja át a Sófi-díjakat

| Szegedi hírek | 2016. december 3. 17:21
Sófi-díj, Pál Tamás, Szegedi Tudományegyetem, halgatók, Sófi József, vi2016-12
Rákkutató, régész, operettszerző és az antibiotikum-rezisztenciát kutató hallgató is van az SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány idei díjazottjai között. A kiváló egyetemistákat kedden 19 órakor a Rektori Hivatal Dísztermében köszöntik, amelynek díszvendége idén Pál Tamás, Liszt Ferenc-díjas karmester lesz.

A Szegedi Tehetségpont részeként működő SZTE Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány különdíjait és kuratóriumi díjait a Szegedi Tudományegyetem hallgatói díjkiosztó ünnepségén adják át december 6-án kedden 19 órakor a Rektori Hivatal dísztermében.

A díjátadó idei díszvendége Pál Tamás, a Szegedi Nemzeti Színház Liszt Ferenc-díjas, első karmestere, Kiváló Művész, a nemzetközi és magyar zenei élet kiemelkedő személyisége, aki Szabó Gábor akadémikussal, az egyetem rektorával nyújtja át az elismeréseket hat tehetséges SZTE-s hallgatónak.

A díjazottak közt van az Ez történt Bécsben című operett zeneszerzője és szövegkönyvének szerzője (ősbemutató: Szegedi Nemzeti Színház) Iván Sára. Az előadóművészet-klasszikus ének szakos hallgató énekművészként szerepelt a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok több előadásában is. Kitüntetett még Mészáros János vegyészhallgató is, aki a rákgyógyítás területén kutat, és Szili Petra biológushallgató, aki az antibiotikum rezisztenciával foglalkozik.

A Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány 16 éves működése alatt összesen 17 millió forint ösztöndíjjal jutalmazta az egyetem kiemelkedően tehetséges hallgatóit. 2008-ban az Oktatási és Kulturális Miniszter a világhírű magyar tudósról elnevezett Kármán Tódor díjjal ismerte el az alapítvány munkáját, amely a társadalmi felelősségvállalás területén adható legrangosabb állami kitüntetés.

A fiatal szegedi tehetségeket támogató tevékenységéért Sófi József megkapta Szeged Város hivatalos kitüntetését, a Szegedért Emlékérmet (2015), a Szegedért Alapítvány Társadalmi-Állampolgári díját (2012), a Szegedi Tudományegyetemért Mecénás díjat (2007) és az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Mecénás díjat (2011).

A díjazott hallgatók:

Iván Sára, az SZTE Sófi Alapítvány különdíjasa

SZTE, Zeneművészeti Kar (ZMK)  III. BA Előadóművészet-klasszikus ének szakos hallgató

Kovács Balázs, az SZTE Sófi Alapítvány különdíjasa

SZTE, Bölcsészettudományi Kar (BTK) I. MA Német tanár szakos hallgató

Mészáros János, az SZTE Sófi Alapítvány különdíjasa

SZTE, Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK)  I. MSc Vegyészhallgató

Paluch-Kujáni Yvett, az SZTE Sófi Alapítvány kuratóriumi díjasa

SZTE, Bölcsészettudományi Kar (BTK) I. MA Régészet szakos hallgató

Rózsa Katinka, az SZTE Sófi Alapítvány kuratóriumi díjasa

SZTE, Bölcsészettudományi Kar (BTK) I. MA Germanisztika fordító-tolmács szakos hallgató

Szili Petra, az SZTE Sófi Alapítvány különdíjasa

SZTE, Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK)  I. MSc Biológushallgató