Borszűrő Szent Mihályt ünneplik az emlékparkban

Szegedi hírek | 2016. szeptember 29. 12:08
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, Borszűrő Szent Mihály, Európai Madármegfigyelő Napok
Mézédes magyar szőlőt, frissen préselt mustot kóstolhatnak és ritka mesterségek már-már elfeledett fogásait is elleshetik azok, akik szombaton ellátogatnak Borszűrő Szent Mihály ünnepére az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.

Október 1-jén  a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon valamilyen iparos mutatja be mesterségét. A látogatók találkozhatnak kádárral, csipkeverővel, fafaragóval, bútorfestővel, finom étkek sülnek a kemencében, a Nomád parkban pedig 10. századi tevékenységek – körmönfonás, nemezelés, kézi orsózás, rokkázás – próbálhatók ki.
Szent Mihály napjára, szeptember 29-re – ha az időjárás is kedvezett – beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must elszűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanya szőlőskertjében. A vendégek kipróbálhatják a szőlőpréselést, bőven fogyaszthatnak mézédes magyar szőlőt és friss mustot is. Nem maradhat el a szürethez kapcsolódó mulatság sem, ehhez a Fabatka együttes szolgáltatja a talpalávalót, a lépéseket pedig Nagy Róbert táncmester tanítja meg az érdeklődőknek.
Az Emlékpark csatlakozik az Európai Madármegfigyelő Napok hétvégi programjához. Szombaton a Puszta házánál előadások hangzanak el a madárvédelemről, tartanak solymász-, valamint madárgyűrűzési-bemutatót és kiderül, hogyan dolgozik Falco, a mérgezésre szakosodott nyomozókutya. Délután pedig a vendégek – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében – ellátogathatnak a közeli fokozottan védett madárrezervátumba, Büdösszékre, ahol maguk is bekapcsolódhatnak a ritka védett madarak megfigyelésébe.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!