Zsigmond Vilmosra emlékeztek Szegeden

Szegedi hírek | 2016. június 16. 19:32
Zsigmond Vilmos, emléktábla, avatás, Solymos László, Szabó Gábor, emlékezés, szülőház, vi2016-06
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Szeged díszpolgárának, a világhírű, Oscar-díjas operatőrnek Zsigmond Vilmosnak a Dobó utcai szülőházán avattak csütörtök délelőtt emléktáblát.

Az avató beszédek előtt Zsigmond Vilmos világhírű filmjének, a Harmadik típusú találkozások zenéje fogadta az érkezőket.

Solymos László alpolgármester avató beszédében először Szeged szabad királyi város születési anyakönyvéből idézett, amelyben a 936. bejegyzés alatt Zsigmond Vilmos születésének adatai olvashatók.

Az alpolgármester felelevenítette, hogy a világhírű operatőrt 2004-ben Szeged díszpolgárává választották. Az akkori méltatásból idézve elmondta, Zsigmond Vilmos édesapja fényképezőgépével fedezte fel a fotózás gyönyörűségét, hogy aztán életre szóló, elkötelezett híve legyen a színek, fények és árnyékok játékának. 1951-ben felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahol operatőri diplomát szerzett. 56-ban Amerikába emigrált és ott építette újjá filmes karrierjét és ott vált világhírűvé.

Solymos László arra is emlékeztetett, hogy az operatőr rendszeresen visszajárt Magyarországra és ha tehette Szegedre is, ahol meglátogatta rokonait és ismerőseit. Zsigmond Vilmosról a Belvárosi moziban termet neveztek el, amelyre igen büszke volt. 

Az alpolgármester kiemelte, a kortárs filmművészet egyik legjelentősebb alkotója ma lenne 86 éves és ezzel az emléktáblával kíván előtte tisztelegni a város és a Belvárosi mozi. Reményét fejezte ki, hogy egyre több szegedi és idelátogató vendég számára is kiemelt célpont lesz Zsigmond Vilmos emlékhelye a Dobó utca 41. szám alatt.

Ezt követően Solymos László és Szabó Gábor operatőr leleplezte az emléktáblát.

Az avatást követően Szabó Gábor operatőr – aki az egyetlen, Zsigmond Vilmos által rendezett filmet fényképezte – mondott emlékező beszédet.

Felelevenítette Zsigmond Vilmos pályakezdését, azt, hogy 56-ban barátjával filmezték a forradalom eseményeit és ezért Amerikába emigrált, ahol az első időszakban nem tudott a filmezés közelébe kerülni. Minden munkát elvállalt, még szemetet is szedett. Az első filmjét 14 évvel Amerikába érkezése után készíthette csak el.

Szabó Gábor elmondta, a legnagyobbakkal dolgozhatott együtt Zsigmond Vilmos, hisz fényképezte Jack Nicholsont, Robert de Nirot, Mel Gibsont, Angelina Joliet, Jodie Fostert, Bruce Willist, Antonio Banderast és John Travoltát. A rendezők közül dolgozott Steven Spielberggel, Martin Scorsesevel, Robert Altmannal és Brian de Palmaval. Kiemelte, 2003-ban a filmtörténelem 10 legnagyobb hatású operatőre közé választották.

Szabó Gábor elmondta, amikor az ő generációja ugyan ott tanult, ahol Zsigmond Vilmos, ő volt a példakép, fényképével minden nap találkoztak a műterem falán és távolról is inspirálta a fiatalokat.

Zsogmond Vilmosról legendákat meséltek a szakmában – folytatta az emlékezést Szabó Gábor. Elmesélt néhány történetet, amely az operatőr leleményességét, szakmai tudását mutatta be. Elmesélte azt is, hogy milyen volt vele együtt dolgozni abban a filmben, amelynek Zsigmond volt a rendezője, ő pedig az operatőre.

Zsigmond Vilmos egyfajta amerikai újhullámot teremtett, új szemléletet hozott a filmes világba. Szabó szerint emellett sikerét az teremtette meg, hogy mindig kedves, empatikus volt. Hozzátette, egész életében azt csinálhatta, amit szeretett, forgatott. Soha nem kellett várni a munkára, életének utolsó pillanatáig is keresték a feladatokkal és aktívan dolgozott.

„Mától ez a tábla örök emléket állít ennek a szegedi fiúnak, aki ebből a házból indult és a csillagokig jutott. Minden magyar operatőr nevében kérlek továbbra is maradj velük!” – zárta megemlékezését Szabó Gábor