Táblaképfestészeti Biennále nyílt a Reök-ben

Szegedi hírek | 2016. június 3. 17:44
XVI. Táblaképfestészeti Biennálé, Reök-palota, Solymos László
Pénteken délután Solymos László alpolgármester nyitotta meg a Reök-palotában a szegedi fesztiválnyár legrangosabb képzőművészeti tárlatát, a XVI. Táblaképfestészeti Biennálét. A 120 alkotást több mint két hónapon át láthatják az érdeklődők a kiállítóház két szintjén.

A Táblaképfestészeti Biennále fődíját idei fődíját Király Gábor festőművész kapta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által fölajánlott elismerést pénteken a tárlat megnyitóján adták át. A szegedi önkormányzat díjával a zsűri Jagicza Patrícia Lindát tüntette ki, a biennálét rendező Regionális Összművészeti Központ elismerését – amely egy önálló kiállítás rendezésével jár – Hérics Nándornak ítélték oda. A Szegedi Vízmű Zrt. díját Nádas Alexandra, a Hotel Forrás Szeged elismerését Jarmeczky István vehette át.

Az augusztus elejéig látható XVI. Táblaképfestészeti Biennálén kilencven művész – a pályakezdő fiataloktól a vezető mesterekig – mintegy 120 festményét mutatják be. A tárlatra – amely a kevés megmaradt országos kiállítások egyike – idén rekordszámú, csaknem 600 művet adtak be az alkotók. Ezek közül válogattak a zsűritagok: Aknay János, Henn László András, Kántor Ágnes, Szabó Ábel festőművészek és Nátyi Róbert művészettörténész.

A szabad beadás mellett a szervezők idén is felkértek jeles, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas képzőművészeket arra, hogy küldjék el festményeiket a biennáléra. A meghívottak 90 százaléka el is fogadta az invitálást. Így olyan kitűnő alkotók szerepelnek a tárlaton, mint Nádler István, Kovács Péter, Fürjesi Csaba, Kárpáti Tamás, Konkoly Gyula vagy Vojnich Erzsébet.

Ahogy az elmúlt években is jellemző volt, az első ízben 1983-ban megrendezett biennále a hazai kortárs festészet keresztmetszetét mutatja be. A kiállított képek stilárisan sokszínű tárlatot garantálnak, hiszen figuratív és nonfiguratív alkotásokat ugyanúgy láthat a nagyközönség, mint lírai absztrakt vagy fotó- és hiperrealista műveket.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!