Jövőre elektronikusan is bevallhatjuk a helyi adót

Szegedi hírek | 2016. május 25. 12:41
pénzügyi bizottság, adóbevallás, Solymos László, Szentgyörgyi Pál, Nagy Sándor
Egyszerűsödik és korszerűsödik jövőre a helyi adók bevallása: 2017-től már az interneten, elektronikus formában is bevallhatjuk többek között a helyi iparűzési adót. Új, adóügyi adatlekérdező rendszert is indít a város – erről is tárgyalt szerda reggel a pénzügyi bizottság.

Két tucat napirendi pontot is tárgyalt a pénteki közgyűlés előtt a város pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága szerda reggel. A napirend előtt a testület tagjai meghallgatták a Cserepes sori kereskedőket a piacon kialakult helyzetről.
Szentgyörgyi Pál alpolgármester ennek kapcsán kitért arra, hogy a város többségi tulajdonában lévő piac az előző vezetés idején veszteségeket halmozott fel, az új cégvezető irányítása alatt pedig az idei év első négy hónapjában már közel 3 millió forinttal több bevétele származott a társaságnak. Szólt arról is, hogy meg kellett szüntetni azt az állapotot, amikor a bérleti díjak egyes esetekben alku tárgyát képezték. Ha valami nincs egyértelműen szabályozva, az a korrupció melegágya – mondta az alpolgármester. Tudomása szerint eddig mindössze három pavilonbérlő hagyta csak el a piacot, a bérleti díjak átlagosan 7,3 százalékkal emelkedtek, a pavilonok esetében azonban csak 4 százalékkal, miközben 2009 óta nem volt díjemelés, ám az infláció ebben időszakban közel 22 százalékot tett ki.

Több tízezer szegedit érint az a közgyűlés elé kerülő indítvány, amely szerint jövőre Szegeden is lehetőség lesz valamennyi helyi adó, gépjármű adó, valamint talaj-terhelési díj esetében elektronikusan, az interneten keresztül intézni az ügyeket. A helyi adókról szóló törvény azonban a vállalkozók számára kötelezővé teszi a jövő évtől az elektronikus formában történő ügyintézést.
Nagy Sándor alpolgármester elmondta, az elektronikus út mellett továbbra is lehetősége van valamennyi adózónak adókötelezettségeinek papíralapon történő teljesítésére is ebben az évben, illetve a vállalkozónak nem minősülő adózóknak 2017. után is. Az alpolgármester külön is kiemeltem, a gépjárműadót, amely egy „kivetett” adó, így a szegedieknek ezzel a jövőben sem lesz különösebb tennivalója, azon kívül, hogy a kiküldött csekket be kell fizetniük.

Az elektronikus adóügyintézés lehetőségének megteremtésével párhuzamosan pedig az önkormányzat internetes oldalán – a szegedvaros.hu-n – egy adatlekérdező rendszert is elindítanak: itt az ügyfélkapu segítségével naprakészen tájékozódhatnak az adózók folyószámlájukról, adataikról és feldolgozott bevallásaikról.
Solymos László alpolgármester a közterületi szemétszállítással kapcsolatban arról tájékoztatta a bizottság tagjait, hogy az április 1-jével államosított rendszer komoly problémákkal küzd. A számlázásra felállított központi rendszer továbbra sem működik, két hónapja nem bocsájtottak ki számlát, miközben a szegedi társaság végzi továbbra is a szemétszállítást – ám ezért eddig egyetlen fillért sem „osztottak vissza” a cégnek, amelyik így már két hónapja ingyen dogozik. Solymos László szerint a „kényszer rezsicsökkentésnek” a város látja kárát.

A testület döntött a választókörzeti keretek felhasználásáról is. A képviselők most többek között külterületi utak javítására, egynyári virágosztásra, padok kihelyezésére, valamint a szőregi rózsaünneppel kapcsolatok kiadásokra fordítják kereteik egy részt.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!