Húsz szegedi alkotót támogat a város

Szegedi hírek | 2016. május 19. 18:12
alkotói támogatások, önkormányzat, alkotók, Solymos László, vi2016-05, szgy
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Csütörtökön délután a városházán átadták az alkotói támogatásokat azoknak a művészeknek, előadóknak, és szervezőknek, akik az önkormányzat Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottságától kértek anyagi segítséget különböző kulturális tevékenységekhez.

Az ünnepélyes díjkiosztó elején Solymos László alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta, hogy Szeged önkormányzata mindig nagy hangsúlyt fektet a művészetek és a tudományok támogatására, így a mostani esemény is kiemelt jelentőségű. A bizottság ezúttal húsz egyéni alkotót részesített egyszeri művészeti alkotói támogatásban, ketten pedig két félévre művészeti ösztöndíjat kapnak. Ez utóbbiak tehetségéről a résztvevők meg is győződhettek, hiszen Velez Alekszandra csellón, Szabó Vanda pedig fuvolán játszott el egy-egy darabot. 

A teljesség igénye nélkül álljon itt néhány támogatott művész neve, és produkciójuk megnevezése. A bizottság 150 ezer forinttal támogatta Bene Zoltánt, aki Az érdemes, nemes Rózsasándor című kötetre fordíthatja az összeget. Juhász Máté, a népszerű Docpiano Band tagja a „Hakol Beseder” című album bemutató koncertjére kapott 100 ezer forintos támogatást, Szilgyi Annamária, a Szegedi Nemzeti Színház művésze pedig 250 ezer forintot fordíthat Nyikolaj Koljada: A topmodel című vígjátékának megrendezésére. 

Gyivicsán György harsonaművész ugyanakkor a 150 ezer forintos támogatásból kortárszenei CD-t készíthet, Dobóczky Zsolt fotóművész pedig a számára megítélt 180 ezer forintos támogatásból megrendezheti a Félszáz címet viselő életműkiállítását. 

A bizottság egyszeri pályakezdői díjakat is megítélt. A négy nyertes: Simó Katalin, Csákány Lóránt, Benyó-Korcsmáros Réka és Korom Vivien. A támogatások átadása után rövid állófogadást adtak a megjelent művészek, alkotók tiszteletére.