Déli verseléssel kezdődik az Egyetemi tavasz

Szegedi hírek | 2016. április 10. 10:58
Tavaszi kulturális fesztivál, SZTE
Déli verseléssel kezdődik hétfőn a 13. alkalommal megrendezett Egyetemi Tavasz elnevezésű programsorozat. Az egyetem Kulturális Irodája a fesztivál keretében az idén öt héten át 60 helyszínen 250 programot kínál városszerte.

Megnyitó hétfőn 6-kor

A XIII. Egyetemi Tavasz és egyben az Egyetemi Fotópályázat anyagából összeállított kiállítás megnyitója április 11-én, hétfőn este 6 órakor lesz az SZTE Rektori Épület átriumában, a rendezvénysorozatot Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora nyitja meg.

A 2004-ben hagyományteremtő szándékkal létrehozott rendezvénysorozat hagyományosan az egyetem korábbi névadója, József Attila születésnapján, a Költészet Napján kezdődik.

A mindenki számára nyitott, nagyszabású rendezvénysorozat műsorfüzetében többek között színházi előadások, fotókiállítások, jazz-, és népzenei koncertek, táncházak, komolyzenei hangversenyek, könyv- és filmbemutatók, közönségtalálkozók, irodalmi-közéleti beszélgetések szerepelnek. A fesztiválon az egyetem hallgatói, oktatói, dolgozói is bemutatják művészeti tehetségüket.

A Szegedi Tudományegyetem által szervezett 13. Egyetemi Tavasz kiemelt programja a tavalyi őszi egyetemi fesztiválon már nagy sikert aratott Vers délben: minden hétköznap a Rektori Hivatal épülete előtt, a Szent Györgyi szobornál mond, olvas vagy ad elő verset egy-egy egyetemi vagy szegedi polgár. A Vers délben-t Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettes nyitja április 11-én, hétfőn délben. Ugyan ezen a napon tiszteleg az egyetem egykori diákja és korábbi névadója, József Attila előtt születésének 111. évfordulóján a József Attila 1-től 1-ig programmal. A Költészet napján az „őrt állok, mint mesébe” mottójú programon a szegedi felsőoktatási intézmény úgy idézi meg egyeteme egykori diákját, hogy délután 1 órától hajnali 1 óráig folyamatosan olvassák fel verseit. Óránként váltják egymást különböző egyetemi és városi szervezetek, csapatok, közösségek. Minden órának van „versőre”, aki óvja, vigyázza, szervezi a verselés folyamatosságát. A felolvasásba bárki bekapcsolódhat.

A május 14-ig tartó programsorozatban keretében mellett látható lesz a Rájátszás a Végül angyalok című est a Belvárosi moziban április 7-én. A Móra Ferenc Múzeumban háromnapos fotós workshopot tartanak április 8. és 10. között.

A Somogyi-könyvtárban Kelcz Dávid és Jerkus Koppány zenés irodalmi estjét rendezik meg április 13-án a Költészet Napja alkalmából. Slam Poetry lesz a Rongy Kocsmában április 13-án szerdán. Varga Laura, Vizsolyi Lívia és Klebniczki György komolyzenei koncertjét április 14-én hallgathatják meg az érdeklődők az SZTE Rektori Épület, Dísztermében. Szilasi László és DJ Kő közös estje április 20-án lesz a Hungi Vigadóban. Az SZTE Füvészkertben a Föld napját rendezik meg április 23-án. A Kisszínházban A fényíró álma címmel tekinthető meg Széman Richárd utcaszínházi fotókiállítása május 5-től. A Szent-Györgyi Albert Agórában az Universitas Szimfonikus Zenekar ad koncertet május 12-én.

 A részletes programfüzet innen tölthető le.

Képeink illusztrációk, a korábbi kulturális fesztiválokon készültek

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!