Egyre többen jelzik, nem mennek suliba hétfőn

Szegedi hírek | 2016. február 24. 22:52
oktatás, tiltakozás, Nem leszek suliban, diákok, vi2016-02, tv
Február 13-án több ezren tüntettek a Parlament előtt a jelenlegi oktatási rendszer hibái miatt. A tiltakozó akciót most a szülők és a diákok szervezik tovább. A Facebookon szerda délutánig csaknem huszonöt ezren csatlakoztak a kezdeményezéshez, hogy jövő hétfőn a diákok ne menjenek suliba. (videóval)

A tiltakozó eseményt a közoktatás állapotával elégedetlen szülők hívták életre február közepén. A Facebookon a Nem leszek suliban oldal-hoz azok csatlakoznak, akik február 29-én nem engedik iskolába gyermekeiket. A hétfőre időzített tiltakozás egyfajta szülői sztrájk, melyet egy szegedi, kétgyermekes édesanya indított el.

Puskás Krisztina elmondta, Budapestre nem ment fel, de valamilyen módon szerette volna kifejezni a jelenlegi oktatási rendszerrel kapcsolatos elégedetlenségét ezért hidette meg az akciót. Először csak privát körben terjesztette, de már egyre több követője van.

Eddig 24 ezren döntöttek úgy, hogy nem engedik gyermeküket iskolába hétfő reggel. A szegedi Független Diákparlament támogatja a tiltakozó akciót. Azt kérik, hogy a távollétet igazoló papírokra a szülők a konkrét okot, vagyis a demonstrációt írják rá.

Tarnay Kristóf Ábel, a Független Diákparlament kommunikációs koordinátor szerint ez az akció jó formája a tiltakozásnak. Véleménye szerint az lenne a jó, ha minél több diák csatlakozna a kezdeményezéshez annak érdekében, hogy minél látványosabb legyen az akció.

Van olyan iskola, hol iskola helyett közös szemétszedésre buzdítják egymást a diákok. A február 29-ei tiltakozó akció nem egy napra szól. A szülők és a diákok azt mondják, addig lesznek hasonló, figyelemfelkeltő megnyilvánulások, ameddig nem lesz változás a közoktatásban és nem teljesül a pedagógusok által megfogalmazott 25 pont. 

A szegedi, a debreceni, a pécsi és a budapesti orvosegyetem közös nyilatkozatot adott ki azzal kapcsolatban, hogy olyan hírek jelentek meg, miszerint az orvosok egészségügyi indok nélkül is adnak majd igazolást azoknak a diákoknak, akik nem mennek február 29-én iskolába. Az orvosképző intézmények nem értenek ezzel egyet és azt írták: “Az orvosképzés során a szakmai követelmények, a törvényi kötelezettségek és az orvosi hivatásetika megtartására tanítjuk a hallgatóinkat.”