Illényi Katica nyitotta a zsidó kulturális fesztivált

Szegedi hírek | 2015. szeptember 3. 10:39
Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál, Trócsányi László, Ilan Mór
Illényi Katica hegedűművész és az izraeli Gitanes együttes koncertjével szerdán este Szegeden megkezdődött az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál.

A november 8-ig tartó fesztiválon számos hazai művész és együttes vendégeskedik majd, de rendeznek fotó- és festménykiállítást, valamint könyvbemutatót is tartanak a fesztivál ideje alatt.

– A diszkriminációra és az üldözésre nincs mentség, ezt újra és újra megvallani nem mánia vagy önostorozás, hanem a felelősség vállalása – mondta Trócsányi László igazságügy-miniszter a XI. Szegedi Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál megnyitóján, amelyen részt vett Ilan Mór, Izrael magyarországi nagykövete is.

A ma élők nem felelősek azért, ami akkor történt, mi, a ma élők azért vagyunk felelősek, hogy ne történjen meg újra – utalt az igazságügyi miniszter a magyar zsidóság I. világháború utáni diszkriminációjára és a ma élők felelősségére a 112 éve épült Új Zsinagógát megtöltő közönség előtt tartott beszédében, amelyben emlékeztetett arra, hogy a numerus clausus lerombolta a jogegyenlőség XIX. században elért vívmányát.

Trócsányi László megemlékezett Lőw Immánuelról, a nemzetközi hírű tudós szegedi rabbiról, akit kilencvenévesen deportáltak a magyar hatóságok, majd néhány jóakaratú honfitársa közbelépésére Budapesten kiszabadult ugyan, de a megpróbáltatásokat nem bírta és meghalt.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a kultúra sokszínű, „része a zsidó kultúra is, amint a zsidó kultúrában is ott van a magyar kultúra”. Álláspontja szerint „a nem sokszínű kultúra nem kultúra, hanem legfeljebb szubkultúra, mint az antiszemitizmus, amely éppen a sokszínűség tagadása”.

Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Izrael tiszteletbeli konzulja fesztiválköszöntőjében hangsúlyozta: a sokszínű zsidó kultúra a magyar és egyetemes kultúra része, annak alkotóeleme.

Ilan Mór, Izrael magyarországi nagykövete beszédében kiemelte, hogy nincs annál jobb, mint a magyar és a zsidó kultúra, valamint a magyar és a zsidó nép találkozása. Üdvözölte azt, hogy a magyar kormány vállalta a szegedi zsinagóga felújítását. A magyar zsidóság a reneszánszát éli – hangsúlyozta.

A november 8-ig tartó fesztivál vendége lesz Varnus Xaver orgonaművész, Törőcsik Mari színművész, Teleki Miklós orgonaművész Kolonits Klára operaénekes társaságában, Kulka János színművész, Mága Zoltán és barátai Malek Andrea, Tokody Ilona, László Boldizsár és Szakcsi Lakatos Béla, Rúzsa Magdi és Presser Gábor, Kováts Kriszta és társai, Szulák Andrea és együttese, de lesz nótaest is Fehér Poldi zsidó-cigány zenész szerzeményeiből.

Rendeznek fotó- és festménykiállítást, valamint mai zsidó és szegedi szerzők könyvbemutatója is lesz a fesztivál ideje alatt.

Képeink illusztrációk.

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!