Befejeződött a medencés kikötő fejlesztése

Szegedi hírek | 2015. május 29. 13:41
Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, medencés kikötő, fejlesztés, vi05
Az elmúlt hónapokban megújult az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kezelésében lévő Szegedi Medencés Kikötő alap infrastruktúrája a kornak megfelelő szakmai és műszaki színvonal biztosítása, valamint a korszerű kikötői szolgáltatásnyújtás érdekében.

A kikötő közel harminc éves létesítményein az elmúlt években csupán időszakos állagmegóvási munkákra volt lehetőség. Mivel a Tisza folyó szegedi szakaszán magas számú kishajó forgalom a jellemző, valamint 1000-1500 tonnás uszályok mozgatására, kikötői fogadására és áru rakodására is lehetőség van, ezért a felmerülő kikötői igények korunknak megfelelő szakmai és műszaki színvonalon való kiszolgálása elengedhetetlenné vált.

A fejlesztés eredményeképpen a Szegedi Medencés Kikötő alapinfrastruktúrája jelentős mértékben javult, ezáltal biztosítva a terület áruforgalmi szerepkörének növekedését. A megvalósult kikötőfejlesztés a Tisza folyót, mint vízi utat igénybe vevők, mind a kereskedelmi, illetve rekreációs célból ide látogató közönség érdekeit is szolgálja.

A projekt keretében partbiztosítás, padka és ún. KMZ burkolat, valamint út- és térburkolat helyreállítása, illetve a meglévő kikötői épületrész felújítása, korszerűsítése valósult meg. 

A kivitelezési munkálatok 2015. március 10-én kezdődtek és 2015. május 31-én fejeződnek be. A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósult meg.