4 év alatt 2 milliárd kárt okozott a mutyikoalíció

Szegedi hírek | 2014. szeptember 10. 12:21
Solymos László, Szentgyörgyi Pál, sajtótájékoztató, Fidesz, Jobbik, mutyikoalíció, károkozás, pénzpazarlás
Négy év alatt 2 milliárdos kárt okozott a városnak a Fidesz-Jobbik mutyikoalíció azzal, hogy 2010-ben leváltották a városi cégek vezetőit, majd saját embereiket ültették oda, akik indokolatlan költekezésbe kezdtek. Ha a demokratikus baloldal nyeri a választásokat, azonnal beszüntetik a céges pénzszivattyúkat – mondta Solymos Lászlón alpolgármester.

Sajtótájékoztató sorozaton számol be a városvezetés Szeged elmúlt négy évének fidesz-jobbikos visszaéléseiről. Szerdán délelőtt a Hazudnak, csúsztatnak, elhallgatnak elnevezésű tájékoztatósorozat részeként a Fidesz országos és helyi károkozásáról beszélt Solymos László alpolgármester és Szentgyörgyi Pál önkormányzati képviselő.

A tanácsrendszert orbánosították az elmúlt négy évben

Szentgyörgyi Pál az önkormányzatok jogfosztásáról és kisemmizéséről elmondta, az elmúlt négy évben a Fidesz-kormány az 1990 előtti tanácsrendszer orbánosított változataként működött. 2010-től folyamatos állami elvonások jellemezték az önkormányzatok működését. A legdrasztikusabb év, a 2013-as volt, amikor az iskolákat, egészségügyi intézményeket államosították. Ám 1,6 milliárd forinttal kevesebb feladatot vittek el, mint forrást, így Szeged azóta is folyamatos pénzhiánnyal küzd. Ezt a brutális megszorítást az idén egy közvetett forráselvonással is tetézte a kormány: államivá tette a közműcégek árainak meghatározását, a rezsicsökkentéssel pedig további komoly gondokat okozott a városi közműcégek működtetésében. Szegeden a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél 1 milliárdos, a vízműnél 900 milliós hiányt okoztak ezek az intézkedések, a hőszolgáltatót pedig 500 milliós tagi kölcsönnel kellett megsegítenie a városnak, hogy ne álljon le télen a fűtés. Összességében 2 és fél milliárdos veszteséget okozott a városnak a kormány két intézkedése. Ezt tovább tetézte az is, hogy az Orbán-kormány bevezette Európa legmagasabb, 27 százalékos áfakulcsát: az önkormányzatok ugyanis nem tudják továbbhárítani a fogyasztási adót, így jóval kevesebbet ér a pénzük.

– A legdrasztikusabb elvonást a szociális ellátórendszer szenvedte el. Miközben a Fidesz-kormány intézkedései miatt drasztikus az elszegényedés, a kormány négy év alatt negyedére csökkentette a szociális kiadások állami támogatását. Szeged 2010-ben még 895 millió forintot, tavaly már csak 230 milliót kapott erre a célra, a város, érezve a felelősséget, 425 milliárddal, azaz az állami támogatás kétszeresével növelte meg a szociális kiadásokat – mondta el Szentgyörgyi Pál.

A jobboldali mutyik az egész országban kiverték a biztosítékot

Solymos László alpolgármester tájékoztatójában azt vette górcső alá, hogy az elmúlt négy évben milyen károkat okozott a városnak az, hogy a Fidesz a felajánlott együttműködés helyett mutyikoalíciót hozott létre a helyi jobbikos politikussal. 

2010-ben első ténykedésük az volt, hogy egy gyors huszárvágással leváltották a jól működő városi cégek vezetőit, helyükre ismerősősöket, barátokat, pártkatonákat állítottak – mindenféle szakértelem nélkül. A személycserékkel azonnal 100 milliós kárt okoztak a városnak a végkielégítések miatt.

Az ámokfutás azonban folytatódott. A felkínált alpolgármesteri funkciókat visszautasítva maguk közül tanácsnokokat neveztek ki: Póda Jenő, Hűvös László, Gyimesi László és Kalmár Ferenc négy év alatt havi 200 ezer forintot vett fel, Solymos László szerint a semmittevésért. A várost eközben igyekeztek a bizottságokon keresztül saját érdekeik szerint irányítani. 

– A jobboldali mutyik nemcsak Szegeden verték ki a biztosítékot, hanem több esetben országos botrány is kerekedett a helyi ügyekből. A szabadtéri játékok vezetőjének mondvacsinált indokokkal való eltávolítása bejárta a hazai sajtót. Kohári Nándor és Haág Zalán saját barátjukat akarták pályázat nélkül a fesztiváligazgatói székbe ültetni. A városvezetésnek végül csak a kármentés maradt: sikerült pályázat útján új vezetőt találni a játékoknak – mondta el Solymos László.

Most álcivil köntösben kampányolnak a korábbi károkozók

Az alpolgármester emlékeztetett a jobboldal egy másik botrányos akciójára is: Újrókuson biomassza erőművet akartak ráerőltetni az ott lakókra. Hiába tiltakoztak több mint 10 ezren aláírásukkal a terv ellen, a Fidesz-Jobbik mutyikoalíció a szegedi családok érdekeit semmibe véve mégis megszavazta az erőmű építésének tervét, amiből végül – forráshiány miatt nem lett semmi.

– A négyéves ciklus talán legfelháborítóbb esete az Ifjúsági Ház tönkre tétele és a SZIN leépítése volt. A Fidesz-frakció éveken keresztül hagyta, hogy jelentős veszteséget termeljen a városi cég, sőt Kohári Nándor javaslatára újabb és újabb támogatást szavazott meg a jobboldali többség. Végül 200 milliós vagyonvesztést követően távozott a cégvezető, ám ekkor jelentős végkielégítéssel szerette volna a jobboldali többség útjára engedni a károkozó cégvezetőt, amit szerencsére sikerült meggátolni – mondta el Solymos László.

Az alpolgármester szerint a városvezetés a ciklus végén leltárt készített: kiderült, 4 év alatt 2 milliárd forintnyi olyan plusz pénzt juttattak a jobboldali képviselők az önkormányzati cégeknek, amely teljesen indokolatlan volt. Ezzel megkárosították a szegedieket. Most pedig ugyanezek az emberek álcivil köntösbe bújva ismét felelőtlen ígéretekkel kampányolnak. 

– Amennyiben október 12-én a szegediektől felhatalmazást kapunk a folytatásra és a demokratikus baloldal kerül többsége a közgyűlésben, azonnal beszüntetjük a cégeknél működő pénzszivattyúkat és utakat, járdákat építünk belőle – fejezte be tájékoztatóját Solymos László.