Csonka-közgyűlés: maradt a polgármesteri vétó

| Szegedi hírek | 2014. január 3. 12:28
közgyűlés, rendkívüli közgyűlés, IKV, Széchenyi tér 2., Solymos László, Bohács Zsolt
Távolmaradásával tiltakozott egy mutyi-gyanús ingatlancsere ellen a szegedi MSZP frakció az év első, rendkívüli közgyűlésén pénteken. Rövid vita után végül a Fidesz-frakció tagjai először kikapcsolták a szavazógépeket, majd távoztak a „csonka közgyűlésről”. Így nem született döntés az egyetlen napirendi pontról, a Széchenyi tér 2/A. ügyében.

Botka László polgármester azért hívott össze rendkívüli ülést az év első péntekjére, mert decemberben felfüggesztette a jobboldali többségű képviselőtestület döntését: mivel a város érdekeit sértőnek találta egy Széchenyi téri és egy Kölcsey utcai IKV-s bérlemény cseréjének ügyében. Így az önkormányzati törvény értelmében 15 napon belül a testületnek újra kellett tárgyalnia az ügyet.

A polgármester távollétében Solymos László alpolgármester vezette a rendkívüli közgyűlést, amely ez alkalommal egyetlen napirendi pontból állt és eskütétellel kezdődött. A garázdaság bűntette miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt jobbikos Keresztúri Farkas Csaba helyét ugyanis Rácz Tibor vette át.

Ezt követően Solymos László ismertette a napirendet. Elmondta, a jobboldali többségű vagyongazdálkodási bizottság segítségével az IKV Zrt. egy Széchenyi téri ingatlan kiürítésére törekszik, hogy átjátssza azt a cég ügyvédjének és családjának. Az IKV ügyvédjének családja már többségi tulajdonosa az ingatlannak, nyilvánvalóan az egészre pályázik. Most a még bentlakó bérlőt egy Kölcsey utcai ingatlanba költöztetnék, amelyet jóval ár alatt adnának el. Érdekesek a szerződéskötés körülményei is: mielőtt megszületett volna a Kölcsey utcai értékbecslés eredménye, már el is fogadták a csereingatlant az illetékesek. Szerinte – mivel más érdeklődő is volt az ingatlanra, aki magasabb áron is beköltözött volna – az IKV vezetője, a Fidesz-frakció támogatásával kárt okoz a városnak a szerződéssel, amelyet eddig azért nem tudtak végrehajtani, mert a polgármester felfüggesztette azt. 

Szót kapott a rövid vitában az IKV Fidesz-Jobbik által kinevezett vezérigazgatója, Nagy Ferenc is, aki azzal érvelt, hogy a szóban forgó ingatlan „a kutyának sem kellett”. Solymos László szerint viszont volt megkeresés jobb feltételekkel is az ingatlanra, ám szerinte az ügyvéd – aki 2012-ben 35 millió forintot vett fel jogi tanácsadásért az ingatlankezelőtől – nem szólt róla az IKV-nak. Így pedig kárt okoznak a városnak.

A rövid vitát követően Mózes Ervin főjegyző ismertette a jogi helyzetet. Bármilyen döntéshez minősített többségre van szükség. Először a jogi bizottság módosító indítványáról szavaztak a képviselők, amelyet nem fogadtak el. 

A Fidesz frakcióvezetője, Bohács Zsolt szerint viszont a módosító indítványhoz nem kell minősített többség. A főjegyző szerint viszont igen. Solymos László megjegyezte, nyilván kínos a Fidesznek, hogy nem tudnak az IKV ügyvédjének kedvező döntést hozni. Bohács Zsolt visszautasította a vádakat, majd a vita végül odáig fajult, hogy a jobboldali képviselők kikapcsolták a szavazógépeiket, ezt követően pedig a Fidesz-frakció tagjai el is hagyták az üléstermet. Így a közgyűlés határozatképtelenné vált: mivel nem született döntés, továbbra is érvényben marad a polgármesteri vétó az ingatlancsere ügyében.

Solymos László alpolgármester az ülést követően közleményt jutattott el a sajtónak, amelyet teljes terjedelmében közlünk:

“A Fidesz a Közgy űlés mai ülésén nem tudta elérni célját, hogy egy újabb mutyigyanús ügyet megszavazzon a testület, ezért most a tervezett ingatlan panamáról próbálják elterelni a figyelmet mindenféle mondvacsinált indokkal.  

A tény, akkor is tény. A Fidesz egy olyan ingatlancseréhez akart immár sokadjára hozzájárulni, amely kárt okozna a városnak és nem áll az önkormányzat érdekében.  

Mindezt feltehet őleg azért, hogy az IKV-nál évi 35 millió forintos jövedelmet szedő – a Fidesz-Jobbik kinevezett vezérigazgató által megbízott - ügyvéd és családja folytathassa a Széchenyi téri palota felvásárlását.  

Ez az igazi ügy, amely már a Fidesz egyes képvisel őinek is kínos és erről próbálják hamis jogértelmezéssel elterelni a figyelmet, amit az mutat a legjobban, hogy csak a napirendi vita és egy számukra kedvez őtlen, az ingatlancserét megakadályozó szavazási eredmény után hagyták el a termet, határozatképtelenné téve az ülést.”