Felkészültek a szegedi temetők a Halottak napjára

Szegedi hírek | 2013. október 30. 00:44
Halottak napja, Mindenszentek, temető, Szegedi Testamentum Kft.
Az idén is több tízezer látogatót várnak a hét végi háromnapos ünnep idején a szegedi sírkertekbe. Most is meghosszabbított nyitva tartással várják a szegedi temetők mindazokat, akik halottak napja alkalmából szeretnék leróni kegyeletüket elhunyt hozzátartozóik sírjánál. A szeretteikre emlékezők biztonságára idén is fokozottan ügyelnek a rendőrök és polgárőrök.

Emlékkiállítás a Belvárosi temetőben

Az I. világháború centenáriumi előzeteseként Kegyeleti és hadi emlékkiállítás nyílt a Belvárosi temetőben, amit vasárnapig tekinthetnek meg az érdeklődők. A tárlat kitüntető figyelmet szentel  a 46. szegedi gyalogos ezrednek, több száz kiállítási tárgyat láthatnak az érdeklődők, amelyek Galíciától a doberdói hadszíntéren át Isonzóig kísérik végig a magyar katonák útját.

A belvárosi, a gyálaréti és tápéi temetők – amelyeket a Szegedi Testamentum Kft. kezel – az idén is meghosszabbított nyitva tartással várják az emlékezőket: november 1. és 3. között reggel 7-től este 8 óráig tartanak nyitva a sírkertek.

A Mindenszentek – Halottak napi időszakban várhatóan 50-60 ezren látogatnak a szegedi temetőkbe. Szegeden Belvárosi temetőbe autóval csak nagyon indokolt esetben lehet behajtani. Az autók többségét kitiltják, csak a nagyon súlyos mozgássérülteket engedik be gépjárművel a sírkertbe, a többieknek közel 800 parkolóhely áll rendelkezésre. A temető üzemeltetői gondoskodnak arról, hogy a sírkerten belüli közlekedés zökkenőmentes legyen. A Belvárosi temetőben három villanyvonat is közlekedik majd az ünnepek ideje alatt, a megállóhelyeket kitáblázzák. Egyirányúsítják a temetőt, ahová csak a külső parkolón keresztül lehet behajtani, a főbejáraton pedig csak kifelé engedik a forgalmat.

A rendőrség idén is készül a Mindenszentekre és a Halottak napjára. A hosszú hétvégén a főútvonalakon, a temetőkhöz vezető utakon és a sírkertek környékén fokozott közlekedésrendészeti, közrendvédelmi és bűnügyi járőrözésre lehet számítani.

A rendőrség a temetőkben a polgárőrökkel, városőrökkel, temetőgondnokokkal együttműködve figyel a közrendre. Gyalogos járőrszolgálatot teljesítenek, ellenőrzik a parkolókat is. Fontos, hogy értéket senki ne hagyjon az autójában. Ezen felül az elmúlt évekhez hasonlóan úgynevezett bűnügyi portyát is elrendelnek, amely keretében az ünnepek idejére üresen hagyott lakásokra is ügyelnek.