Mars téri piac: felelőtlenül „eltapsolt” milliók

Szegedi hírek | 2013. április 4. 12:49
Solymos László, Szegedi Vásár és Piac Kft.., Erdei Péter, pazarlás, sajtótájékoztató, pazarló gazdálkodás
Másfélszeresére nőtt az elmúlt három évben a Mars téri piac árbevétele annak köszönhetően, hogy az önkormányzat döntően uniós forrásból 2010-ben teljesen felújította a város „éléskamráját”. Ám hiába nőtt az árbevétel, a tulajdonos önkormányzat ebből semmit sem lát, mert a Fidesz által kinevezett cégvezetők az utolsó fillérig elszórják a bevételt: az elmúlt két évben így veszteséges lett a piac működése.

Solymos László alpolgármester csütörtökön délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be, az április 12-i közgyűlésen kezdeményezni fogja a Szegedi Vásár és Piac Kft. igazgatójának, Erdei Péternek felmentését, mert nem tesz eleget a köztulajdonban álló cégek vezetőitől elvárható gondos gazdálkodás követelményének, hiszen képes volt elérni azt, hogy az ország egyetlen veszteségesen gazdálkodó piacát vezeti.

Másfél milliós jutalom a marketingvezetőnek

– Szeged önkormányzata a jelentős piacfejlesztés után azt várta, hogy a beruházást követően a megnövekedett bevétellel a cég nyereségesen fog működni, ennek ellenére világosan látszik, hogy a Fidesz által kinevezett cégvezetők az összes rendelkezésükre álló pénzt elköltik, így 2011-ben és 2012-ben is veszteséges évet zárt a piac.

Az alpolgármester elmondta, a cég bevételének növekedésével együtt emelkedtek a kiadások is, amelyek sok esetben kérdéseket vetnek fel. Míg 2010-ben a kulturális szervező megbízási szerződéssel havonta 90 ezer forint megbízási díjért látta el feladatát, addig 2012. márciusától marketingigazgatóként már 340 ezer forintot keresett havonta, ami az ügyvezető után a második legmagasabb fizetés a cégnél. Tavaly szeptemberig az ügyvezető két alkalommal összesen 1 millió 360 ezer forint jutalmat is kifizetett neki, amely a cégnél kifizetett összes jutalom 20 százaléka.

Félmilliót „elboroztak”, milliós üzleti ajándékokat vettek

Solymos László elmondta, a reprezentációs költségek 2010-től több mint tizenkétszeresére nőttek. Míg ez a tétel 2010-ben 150 ezer forint volt, addig tavaly már 1 millió 850 ezer forintot költött az új ügyvezető reprezentációra – elsősorban édességre, süteményre és kávéra. Míg 2010-ben üzleti ajándékokra egyetlen fillért sem fordított a cég, addig 2011-ben 1 millió 772 ezer forintnyi ajándékkal „kedveskedtek” üzleti partnereiknek: 602 ezer forintot költöttek borokra, közel 400 ezret pedig naptárakra.

Az alpolgármester utalt arra, hogy a megemelkedett kifizetések mögött érdekes szerződések találhatóak. A Fideszhez közel álló vállalkozások ugyanis szép számban jutottak megbízáshoz az elmúlt két évben:

– Huszonötszörösére, 400 ezerről 10 millió forintra emelkedtek a hirdetési költségek. A korábbi városi Fidesz elnök tulajdonában lévő hírportál, lap és televízió, valamint a cég új jogi képviselőjének tulajdonában lévő hirdetési cég is jól profitált a sokszorosára emelkedett hirdetési költségekből – mondta Solymos László, majd hozzá tette – A cég controlling tanácsadója a pénzügyi bizottság Fidesz által delegált külsős tagjának, Kereszty Ágnesnek a cége, amely az önkormányzati tagi kölcsön visszafizetésére, vagy inkább vissza nem fizetésére intézkedési tervet dolgozott ki a cégvezető számára és azóta is dolgozik a cégnek.

Hasonlóan „jól jártak” az új ügyvezető ténykedése alatt az önkormányzat bizottságainak Fidesz által delegált tagjai, akiknek cégei többek között az ISO minősítési rendszer kidolgozásában és a vagyonvédelemben dolgozhatnak – legtöbbször emelt díjért.

Már a felügyelő bizottságnál is betelt a pohár

Az elmúlt két évben számos érdekes, a cég tevékenységi körébe nem illeszkedő kifizetés is megjelent a könyvelésben, amelyek meglepő módon egybevágnak egy-egy fideszes képviselő által szervezett rendezvénnyel, vagy általuk támogatott szervezetekkel – jelentette ki Solymos László. Ilyen például a szőregi rózsafesztiválra 150 ezer forintért vett nyereménysertés, vagy egy félmilliós halvásárlás augusztus 20-a környékén, de a cégvezető 500 ezer forinttal támogatta az UTC foci csapatát is.

– Egyértelműen látszik a gazdálkodás adataiból, hogy a cégvezető a rendelkezésére álló összes bevételt elkölti, miközben 2012-ben is továbbcsökkent a cég bankszámláján korábban meglévő 160 millió forintból megmaradt összeg. Az önkormányzati társaság folyamatosan növekvő árbevétel mellett is veszteséges gazdálkodást folytat, sem 2011-ben, sem 2012-ben nem sikerült nyereséget elérnie a cégvezetőnek – mondta Solymos László.

A cég pazarló gazdálkodásával kapcsolatban egyébként már a társaság felügyelő bizottsága is kifejezte elégedetlenségét és felszólították a cégvezetőt, hogy dolgozza át üzleti tervét, elszámolást kértek az indokolatlan jutalmazásokról, felszólították az igazgatót az irreálisan drágán lízingelt szolgálati gépkocsija leadására, számon kérték a reprezentációs, a hirdetési és marketing költségeket, kérték a beléptető rendszerre és a vagyonvédelemre fordított kiadások felülvizsgálatát, a tanácsadói szerződések megszüntetését is.

– Mivel Erdei Péter nem tesz eleget a köztulajdonban álló cégek vezetőitől elvárható gondos gazdálkodás követelményének, a következő közgyűlésen kezdeményezni fogom azonnali hatályú felmentését és pályázat kiírását a Szegedi Vásár és Piac Kft. igazgatói posztjára – jelentette be Solymos László alpolgármester.