Ösztöndíjakkal segíti a város a szegedi diákokat

Szegedi hírek | 2012. december 14. 16:26
ösztöndíjak, Bursa Hungarica ösztöndíj, Szeged, önkormányzat, Solymos László, Homoki-Nagy Mária
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
Több mint négyszáz szegedi egyetemi hallgató és középiskolás diák vehetett át pénteken ösztöndíjat a városháza házasságkötő termében Solymos László alpolgármestertől. Míg a városi ösztöndíj a kimagasló teljesítményt nyújtó diákokat, addig a Bursa Hungarica ösztöndíj a szociálisan hátrányos helyzetben lévőket segíti. Az önkormányzat idén 30 millió forinttal támogatja a szegedi diákokat.

 

Esély a középiskolás tehetségeknek

Az idén lesz harmadik éve, hogy 40 tehetséges középiskolás tanuló egyszeri 50 ezer forintos támogatást kap a várostól ösztöndíj formájában az „Esélyt a középiskolás tehetségnek” pályázat keretében. Idén a tehetséges középiskolásoknak több mint fele, 24 fő a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulója, 6 diák a Deák Ferenc Gimnázium, 4 tanuló pedig a Tömörkény István Gimnázium tanulója.

Szeged önkormányzata és a Szegedi Tudományegyetem sorsa az elmúlt 90 évben összeforrott – kezdte köszöntőjét Solymos László alpolgármester. – A város önkormányzata minden lehetséges eszközzel támogatta az elmúlt évtizedekben is a szegedi egyetemet és az ott tanuló hallgatókat. Ennek köszönhető az, hogy 1999. óta a város minden évben legalább száz egyetemi, főiskolai hallgató részére biztosít ösztöndíjat. Az idei ünnepség szervezésekor még nem láthattuk előre, hogy ennek az alkalomnak országszerte különös jelentősége lehet. Azóta ugyanis speciális helyzet alakult ki a felsőoktatás területén. Ez az ünnepség most arról is szól, hogy Szegeden van egy felelős önkormányzat, amely a jövőt a tehetséges fiatalokban látja, és ezért őket akár erején felül is támogatni fogja a jövőben is.

Homoki-Nagy Mária, a Szegedi Tudományegyetem rektor-helyettese köszöntőjében a ma kevéssé divatosnak számító költőt, Radnóti Miklóst idézte: „Nem elég jóra vágyni, a jót akarni kell, és nem elég akarni, de tenni, tenni kell…” Elmondta, ebben a néhány gondolatban, sokkal több van, mint ami első hallásra hallik. Teljesen mindegy, hogy milyen gazdasági vagy politikai viszonyok vannak körülöttünk, egy a biztos: a jövő, az az ifjúság! Egy ország egy város jövője a fiatalság. De a jövőt kölcsönösen építeni kell. A fiataloknak, a diákoknak azzal, hogy a választott pályájukat tehetségükhöz mérten be is futják. Egy önkormányzatnak és egy egyetemnek pedig azzal, hogy a választott pálya sikeres befejezéséhez minden támogatást megadjon.

Ezt követően a meghívott fiatalok átvehették Solymos László alpolgármestertől és Homoki-Nagy Mária rektor-helyettestől a város támogatásáról szóló okleveleket. 

Szeged Megyei Jogú Város Polgármestere a Szegedi Felsőoktatási Szövetséggel megkötött megállapodás alapján ugyanis 1999. évtől kezdve évente egy alkalommal, szeptemberben a város ösztöndíj pályázatot ír ki a jó tanulmányi eredményeket elért – minimum második évfolyamos, nappali tagozatos, 26. életévüket még be nem töltött – szegedi főiskolás és egyetemista hallgatók számára.

A 2012/2013-as tanévben 100 kiemelkedő tanulmányi eredményt nyújtó hallgató részesül 10 hónapon át, szeptembertől visszamenőleg havi 10 ezer forintos ösztöndíjban.

További 283-an kapnak havi 5 ezer forint önkormányzati támogatást a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében, amely szociális alapon kerül kiosztásra. Ehhez a szociális alapú önkormányzati támogatáshoz az Emberi Erőforrások Minisztériuma további 5 ezer forint támogatást nyújt havonta, ezen összeg odaítéléséről az érintett hallgatók 2013 márciusában kapnak végleges értesítést a minisztériumtól. 

A város költségvetésében összességében közel 30 millió forint áll rendelkezésre a fenti támogatások finanszírozására.