Mécsesek égtek a REÖK előtt a szabadtériért

| Szegedi hírek | 2012. november 30. 20:07
Szegedi Szabadtéri Játékok, tüntetés, tiltakozás, Bátyai Edina
Képgaléria megtekintéséhez kattintson ide!
„Mentsük meg a szabadtérit!” „Ki az a Haág Zalán? Ki az a Kohári Nándor?” „Nem akarunk Szegeden kultúrharcot!” „Legyen a szabadtéri 2013-as nyitóelőadása: Haág Zalán futása…” – ilyen és ehhez hasonló tiltakozó táblákkal demonstráltak több százan pénteken este a Reök-palota előtt azon a szimpátiatüntetésen, amelyet civilek szervezetek az István, a király közönségtalálkozójára.

A szegedi önkormányzat kulturális bizottságának Fidesz-KDNP-s többsége szerdai döntésére – miszerint javasolják a szombati közgyűlésnek, hogy váltsa le Bátyai Edinát a játékok igazgatói posztjáról és helyére pályázat nélkül nevezze ki Kelemen Csabát, az Agria Nyári Játékok igazgatóját – az egész művészeti szakma egy emberként mozdult meg. Az antidemokratikus döntés ellen többek között felemelte szavát a Magyar Fesztivál Szövetség, a Magyar Színházi Társaság elnöksége, valamint a Zeneművészeti Bizottság is.

Civilek pedig a pénteki esti István, a király közönségtalálkozó idejére – ahol Szörényi Levente, Bródy János szerzők és Alföldi Róbert, a rockopera rendezője találkozott a nézőkkel – csendes, gyertyás demonstrációt hirdettek a Reök-palota elé. A néma tiltakozáson több százan fejezték ki szolidaritásukat a játékok jelenlegi vezetésével és egyben tiltakoztak amiatt, hogy pályázat nélkül, politikai nyomásra nevezzenek ki új vezetőt a szabadtéri játékok élére.

Az épületben tartott – és a téren kivetítőn is nyomon követhető – közönségtalálkozón Rosta Mária, a darab producere elmondta: mind a szerzők, mind pedig a jogokkal rendelkező produkciós cég mindig arra törekedett, hogy az a rendező állítsa színpadra az István, a királyt, akinek aktuálisan mondanivalója van vele. Ez a nyolcvanas évek közepén Kerényi Imre, a kilencvenes években Iglódi István, 2008-ban pedig Szikora János volt. A szerzőkkel együtt most úgy ítélték meg, hogy 2013-ban Alföldi Róbertnek, a Nemzeti Színház jelenlegi főigazgatójának van mondanivalója az István, a királlyal.

Alföldi Róbert számára a darab mindig is a szabadság élményét jelentette, s ezt szeretné jövőre a Dóm téri előadás középpontjába állítani. Szörényi Levente szerint pedig politikai elvárások alapján csak fércművek születhetnek. A művészet dolga az, hogy kimondja a jóról, hogy jó, a rosszról pedig azt, hogy rossz. 

Bródy János, a mára már legendássá vált darab másik szerzője szerint a produkció lényege éppen abban rejlik, hogy minden rendező más és más darabot állít színpadra a zenei anyagból. Szerinte a Dóm téri előadás, amely a darab születésének harmincadik évfordulójára készül nagy jelentőségű lesz.