Szabadtéri: igazgatói szék barátoknak kiadó!

Szegedi hírek | 2012. november 28. 19:29
Szegedi Szabadtéri Játékok, Bátyai Edina, Kohári Nándor, Haág Zalán, Kultúrális Bizottság, Solymos László, Kormos Tibor, Tóth Károly, leváltás
Példa nélküli ülést tartott a Kulturális Bizottság szerdán délután. Első napirendi pontként a Szegedi Szabadtéri Játékok helyzetéről és működéséről rendezett vitát a testület, ám a játékok igazgatóját, Bátyai Edinát nem hívták meg. Kohári Nándor fideszes képviselő viszont indítványozta, váltsák le a jelenlegi igazgatót. Az ülésre két színészbarátját is meghívta: számoljanak be a szabadtérivel kapcsolatos elképzeléseikről.

Visszahívná a Fidesz Bátyai Edinát

A kulturális bizottság hosszas vita után zárt ülésen úgy döntött, hogy 6 igen és 2 nem arányban a szombati közgyűlés napirendi pontjai közé javasolják felvenni Bátyai Edina visszahívását.

Múlt héten egy, a Reök-palotában kiállított installáció miatt vették össztűz alá az intézmény igazgatóját a Fidesz-KDNP-s politikusok. Az ügyben először a kulturális bizottsági ülésen robbant ki vita, majd több helyi egyházi személy is kifejezte nemtetszését a „Nem érzek hálát, amiért részt vehetek a teremtésben” című, Győrffy László képzőművész által készített installációval kapcsolatban.

Akkor a kulturális bizottság elnöke, Haág Zalán, a KDNP szegedi és Kalmár Ferenc a párt megyei elnöke úgy nyilatkozott, hogy az eset nem maradhat következmények nélkül.

Az igazgató háta mögött döntenek a sorsáról

A mai testületi ülés előtt Tóth Károly és Kormos Tibor MSZP-s képviselők a jelenlévőknek kiosztották a Szegedi Szabadtéri Játékoknak 2007 decembere óta odaítélt szakmai elismeréseket összefoglaló dokumentumot, amelyből kiderül, a játékok olyan elismerésekkel büszkélkedhet, mint például Az Alföld turizmusáért díj, a Superbrands-díj, vagy a kiváló minősítésű művészeti fesztivál besorolás.

Haág Zalán, a bizottság KDNP-s elnöke szerint már többször felmerült, vitassák meg a szabadtéri játékok helyzetét, működését. 

Tóth Károly szocialista képviselő viszont nehezményezte, hogy úgy tárgyalják meg az intézmény helyzetét, hogy a vezetőjét meg sem hívták az ülésre. Szerinte erre eddig nem volt még példa a bizottság történetében. Tóth Károly ugyanakkor kitűnőre értékelte a kulturális intézmény teljesítményét, szerinte bárki örülhetne, ha minden városi cég így teljesítene.

Solymos László alpolgármester a vitában elmondta: hihetetlen és megdöbbentő, hogy a kulturális bizottság műsorpolitikát akar meghatározni a szabadtérin és el akarja dönteni, ki rendezzen és ki nem a Dóm téren.

Váratlan vendégek vázolták fel a játékok jövőjét

A bizottság elnöke, Haág Zalán 20 perc után szünetet rendelt el. Az ötperces pihenőt követően megjelent a bizottság ülésén Kelemen Csaba és Sasvári Sándor, mint kiderült azért, hogy nyilvános ülésen ismertessék a szabadtérivel kapcsolatos művészeti koncepciójukat.

Tóth Károly hiába kérte a testületet: addig ne hallgassák meg a „jelölteket”, amíg Bátyai Edina az igazgató, akit csak a városi közgyűlés menthet fel szombati ülésén a posztjáról. A szocialista képviselő szerint ez koncepciós eljárás. 

Kelemen Csaba színművész, aki az Agria Nyári Játékok igazgatója is, elmondta: magyar darabokat, magyar színészekkel és magyar rendezőkkel hozna a Dóm térre, valamint gyermekelőadásokat szervezne az újszegedi szabadtéri színpadon, művészeti vezetőként pedig hozná magával Sasvári Sándor színművészt.

Kohári telefonjára jöttek Szegedre a Fidesz jelöltjei

Kormos Tibor arra volt kíváncsi, hogyan kerültek ide a jelöltek, mire Kelemen Csaba úgy válaszolt, hogy „régi jó barátok Kohári Nándorral, aki telefonon hívta fel.” A fideszes képviselő arról beszélt neki, hogy koncepció és személyi váltás várható a Szegedi Szabadtéri Játékoknál, és megkérdezte, vállalná-e az igazgatást, ha felkérnék. 

Solymos László alpolgármester azt is megkérdezte a jelölttől, hogy változtatna-e a jövő évre meghirdetett programon. Az egri művész a kérdésre válaszolva elmondta, ha tud, akkor igen, de ez attól függ, milyen állapotban vannak jelenleg a szerződések.

Kohári Nándor nem is rejtette véka alá, hogy neki már tavaly sem tetszett a műsorpolitika, így nem újdonság, hogy kezdeményezte Bátyai Edina leváltását. Solymos László alpolgármester azt mondta: kibújt a szög a zsákból, már jó előre megvolt a politikai szándék, hogy leváltsák Bátyai Edinát, a Reök-beli kiállítás pedig csak indokul szolgál ehhez.